CES 2019: Bellov koncept koji će trebati dorade

CES 2019: Bellov koncept koji će trebati dorade
Dražen Tomić / Tomich Productions

Poznati svjetski proizvođač helikoptera američki Bell na ovogodišnjem je CES-u predstavio nekoliko noviteta od dvaju malih četveromotornih dronova za prijevoza paketa od 35 kilograma na više, pa sve do velikog hexacoptera namijenjenog prijevozu putnika. Najvažnija inovacija je da je riječ o letjelicama pogonjenim hibridnim pogonom - odnosno motori će proitvoditi struju koja će poslije pokretati motore dok će postojati i poseban baterijski sustav za slučaj otkazivanja motora koji će omogućiti sigurno slijetanje.

Prvi mali dronovi, za koje se još uvijek zbog regulative uopće ne zna kako će i gdje letjeti, na kojim visinama, hoće li dostavljati pakete uopće do kuće ili će tzv. kako ga Amerikanci zovu „last mile“ raditi i dalje automobilima, odnosno da će dronovi voziti od skladišta do skladišta svoj su probni let imali  potkraj prosinca prošle godine, pojašnjeno nam je iz Bella.

Kako ističu na CES-u za ICTbusiness.info mali dron polijeće kao klasični quadcopter odno helikopter s elisama paralelnim s površinom skoje se polijeće, dok u trenutku kada dostigne potrebnu visinu motori odnosno elise se okreću i dalje leti poput zrakoplova koriteći potisnu snagu rotora. Odnosi se to i na istovjetnu samo gotovo pa dvostruko veću letjelicu koja svoj prvi probni let tek čeka i koja će moći nositi i veće terete.

Tako i koncept za prijevoz putnika nazvan Bell Nexus tek čeka prvo letenje, no prije toga morat će riješiti problem dviju elisa na istoj osi jer tada ona druga, iza prve u smjeru leta kada letjelica okrene elise i krene poput zrakoplova a ne helikoptera, gubi svrhu i potisnu snagu.

Stoga u Bellu na naš upit ističu kako će i ovaj prototip sa 6 elisa uskoro dobiti novi razmještaj elisa, možda i po dvije jednu iznad druge odnosno jednu ispred druge. Zasad je samo riječ o jako lijepo složenom konceptu za koji će proći dosta vremena do prvog leta. Neformalno najranije tek krajem ove godine, odnosno početkom sljedeće godine.