CES 2017: Što očekivati od najvećeg svjetskog sajma potrošačke elektronike, tehnologije

CES 2017: Što očekivati od najvećeg svjetskog sajma potrošačke elektronike, tehnologije
Dražen Tomić, Damir Brkić

Ovogodišnji CES koji će zauzeti više od 230 tisuća četvornih metara izložbenog prostora, okupiti 3800 izlagača, 165 tisuća posjetitelja, više od 6 tisuća novinara iz cijelog svijeta. Ove brojke samo dokazuju koliko je riječ o impresivnom sajmu koji se dovija na nekoliko lokacija u Las Vegasu, gradu u kojem nitko ne spava. Uz to održava se i nekoliko manjih popratnih sajmova prije svega namijenjenih startupovima, a cijeli je sam podijeljen u 24 kategorije prema proizvodima koji se izlažu.

Tu je i 20 prodajnih dijelova na CES-u, ali i što je vrlo zanimljivo i čak 300 predavanja i konferencijskih događanja.

Ono zbog čega svi i dolaze na CES svakako je i tehnologija i sve ono proizvoda i usluga koje se oko nje vrte. Kako se očekuje CES će ove godine biti obilježen novostima u svijetu pametnih telefona, televizora, ali i druge kućanske elektronike, naravno i dronovima, samovozećim automobilma.

Kada govorimo o TV uređajima tu i se i dalje sve  vrti oko zakrivljenih tankih ekrana u 4K rezoluciji, s HDR podrškom i novim funkcionalnostima povezivosti. Dakle zapravo ništa pretjerano novo.

Što se pak tiče pametnih uređaja dakle telefona, tableta, pametnih satova i općenito werable devicesa i na kraju i prijenosnih i drugih računala neće biti nekih spektakularnih objava. I to nije nimalo čudno je posljednjih godina bilo je tu mnogo kreativnosti i novih tehnologija, a sad je malo došlo i vrijeme za kapitalizaciju svega toga.

Kada je riječ o samovozećim automobila, sustavima koji automobile čine „pametnijima“ i zabavnijima te kada je naravno riječ o električnim vozilima CES je pravo mjesto za vidjeti novitete. Neki su skraćenicu CES koja je nekada značila Consumer Electronics Show koju organizatori mole da ju se više ne koristi i to stalno naglašavaju medijima neki u šali nazivaju Car Eelectronics Show. Pritom ne treba zaboraviti da kada CES 8. siječnja zatvori svoja vrata počinje četrnaestodnevno automobilsko druženje u Detroitu na jednom od najvećih svjetskih sajmova automobila koji traje od 8.-22. siječnja. Stoga će biti zanimljivo što će se CES donijeti kada su u pitanju automobili i to ne samo oni samovozeći.

Naravno uz već spomenute dronove koji imaju i svoju zasebnu prezentaciju izvan zaštićenog zračnog prostora u Las Vegasu točnije u pustinji, veliki dio CES-a opet će biti posvećen virtualnoj i proširenoj stvarnosti, upotrebi 3D printera, upravljanjem pametnim domom i mnogim drugim zanimljivim tehnologijama i njihovim primjena.