CES 2016: Startupi u 4 godine dobili preko milijardu dolara

CES 2016: Startupi u 4 godine dobili preko milijardu dolara
Fotolia

Las Vegas nije donio samo sreću manjem broju ljubitelja kockanja, jer na kraju „kuća uvijek dobiva“, nego je donio i sreću startapima koji su u njemu zahvaljujući CES-u uspjeli pronaći investitore. Prema podacima koje iznose organizatori sajma koji se od 6.-9. siječnja održava u Las Vegasu i tako već skoro 50 godina na raznim lokacijama i raznim terminima nekad i dva puta godišnje, startupovi koji su nastupili na sajmu od 2012. pa sve do danas uspjeli su prikupiti u tih nekoliko godina više od milijarde dolara ulaganja.

I ove godine, petu godinu zaredom, na posebno stvorenom izložbenom prostoru pod imenom Eurka Park Marketplace naći će se čak 500 startupova iz cijelog svijeta. I to doslovno cijelog svijeta. Povećanje je to broju izlagača za čak 33 posto u odnosu na prošlogodišnji CES kada se na sajmu predstavilo „svega“ 375 startupova.

Prvi čovjek Consumer Technology Association, organizacije koja organizira CES, Gary Shapiro ističe kako taj rast pokazuje koliko je mnoštvo ideja i inovacija u svijetu, koliko se njih pretvara u proizvode koji postaju konkurentni na svjetskom tržištu.

Ove godine tako se očekuje već spomenutih 500 startupova iza 29 zemalja pa tako i iz Hrvatske, a među država iz kojih startupovi po prvi put dolaze na CES su i Austrija, Republika Češka, Grčka, Nizozemska, Novi Zeland, Rusija, Tajvan, Turska i Južnoafrička Republika.