CES 2016: Sony prikazao nove TV-e, kamkordere, audio tehniku, gramofon i svoje riješenje za pametne domove

CES 2016: Sony prikazao nove TV-e, kamkordere, audio tehniku, gramofon i svoje riješenje za pametne domove

Foto: Dražen Tomić, Damir Brkić

Sony je jedna od najvećih kompanija na svijetu, posebno kad se gleda povijest i opseg poslovanja na raznim područjima u tehnologiji. Naravno da kao takvi nisu mogli propustiti Consumer Electronics Show (CES) u Las Vegasu i predstaviti sve što nas u ovoj godini čeka s njihove strane.

Nažalost, ništa što bi impresioniralo. Tim su opisom novinari prisutni na CES-u "počastili" Sony i naveli da ništa od proizvoda nije revolucionarno ili zanimljivo, a čak i ono što je imalo neki potencijal, "ugušeno" je Sonyjevim prezentacijama koje su se bavile manje bitnim detaljima. A možda je sve ovo samo potvrda da u doba kad postoji toliko proizvoda a sve strane, sedma sila se pomalo razmazila. Dakle, evo što je Sony ponudio na CES-u.

X93D Series Bravia 4k LCD TV

Riječ je o LCD televizoru i u tome leži problem, svi su očekivali da bi moćni proizvođač kao Sony mogao predstaviti nešto revolucionarnije kao OLED TV kakvom su se okrenuli konkurenti kao Samsung, LG ili Vizio. No treba reći da je dizajn na oko više nego lijep, TV je brži od prethodnika i podržava Googleov Android TV. Izuzme li se inzistiranje na LCD, nije ni loše. Da je Sony u prezentaciji pokušao "LCD odluku" objasniti činjenicom da ne zaostaje previše za OLED tehnologijom, a čini uređaje jeftinijima, mogla bi se u tome vidjeti određena strategija s mnogo smisla.

Audio

Iako je Sonyjev "kutak" možda i najveći na CES-u, njihovo predstavljanje audio noviteta nije izazvao mnogo pozornosti. Ponovo je kriv način prezentacije i pomanjkanje bavljenja detaljima. Dakle, Walkman linija proizvoda jedva je spomenuta, a izazvala je zanimanje. Umjesto toga, Sony se odlučio govoriti o slušalicama i zvučnicima, koji djeluju estetski jako zanimljivo. I na to se Sony ponajviše koncentrirao te su izostavili same specifikacije i prednosti tih proizvoda. Tek su više pua spomenuli "Hi-Res Audio" frazu.

Kamkorderi

Riječ je o Handycam liniji i ovdje se čini da je Sony izbacio nešto novo čisto da bi izbacio nešto novo. Današnji svijet tehnologije to traži od kompanija. Ali FDR-AXP55 i FDR-AX53 ipak vrijede pažnje jer imaju 4K opcije, nikad bolje senzore, objektive i stabilizatore slike.

Life Space UX

Ovo je Sonyjev pokušaj pokretanja serije proizvoda za pametne domove i više je dugoročni plan nego nešto konkretno. O tome će se više pričati kasnije i svakako je nešto što ne treba zanemariti. Svejedno, predstavljene su LED žarulje koje ujedno rade i kao zvučnici. Zanimljive su to stvarčice jer omogućavaju streamanje glazbe gdje god su spojene. Odlično rješenje za kućanstvo i čini nepotrebnima žice, zvučnike itd. Veliki plus za Sony.

Gramofon

Upravo tako, Sony se još bavi gramofonima, ali na način da osim što na njima možemo slušati ploče, uređaj PS–HX500 Turntable omogućava prebacivanje sadržaja s te iste ploče u MP3 format pa sve to možemo slušati i na digitalnim uređajima. Tehnologija koja već postoji i ipak je namijenjena kolekcionarima.

Još iz kategorije

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

Tomislav Lukačević je novi direktor Bolta u Hrvatskoj

04.08.2020. komentiraj

Poziciju novog direktora Bolta u Hrvatskoj, vodeće europske platforme za pružanje usluge prijevoza na zahtjev, preuzeo je Tomislav Lukačević. Svoju karijeru u Boltu započeo je na poziciji specijalista za operativne poslove 2018. godine, odmah na samom početku kada je tvrtka tek ulazila na tržište i bila poznata pod tadašnjim imenom Taxify. Pokrenuo je poslovanje u Hrvatskoj s još dvoje specijalista, a nakon vrlo kratko vremenskog perioda promoviran je na poziciju menadžera za operativne poslove. A danas će na novoj poziciji upravljati cjelokupnim poslovanjem vožnji na zahtjev i koordinirati aktivnosti sa središnjicom u Estoniji.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020.

04.08.2020. komentiraj

Podaci agencije Promocija Plus pokazuju da je Hrvatska na prvom mjestu u EU po padu prodaje novih vozila u prvoj polovici 2020. Pandemija koronavirusa pokosila je kompletno automobilsko tržište Unije, a najviše su stradale zemlje naslonjene na turizam.

Uštede i pozitivan efekt uz tintne pisače

Uštede i pozitivan efekt uz tintne pisače

03.08.2020. komentiraj

Prodaja Epsonovih poslovnih tintnih pisača na EMEA području za prethodnu godinu pokazuje pozitivan utjecaj Heat-Free tehnologije na održivost i ekonomiju. Potencijalno smanjenje potrošnje energije od 50,9 milijuna kWh godišnje, dovodi do manjenog ispuštanja CO2 od 17,7 tisuća tona i smanjenja godišnjih energetskih troškova od 5,9 milijuna eura.