CES 2016: Nikon predstavio vrhunski fotoaparat DX formata Nikon D500

CES 2016: Nikon predstavio vrhunski fotoaparat DX formata Nikon D500
Nikon

Japanski Nikon desetljećima je elita kad se govori o fotoaparatima i kamerama, a razočarali nisu ni posljednjom najavom. Riječ je o kameri DX formata - Nikon D500. Za nju u kompaniji tvrde da sadrži mnoge mogućnosti kao i premium kamera FX formata - Nikon D5. Stoga i cijena jest nešto viša, 17 tisuća kuna. Naravno, ukoliko kupujete u Velikoj Britaniji ili Njemačkoj, u Hrvatskoj će biti nešto više, ako dođe.

Ima jednostavan dizajn, izuzetno je lagan i u tom smjeru Nikon je već godinama prepoznatljiv, stvoren je za nošenje gdje god išli i idealan za fotografiranje u pokretu. Naravno, nisu to mogućnosti koje u današnje vrijeme treba posebno isticati, no kad se nađu na jednom mjestu i ovako upakirane, sve djeluje bolje. Kućište je unatoč činjenici da je cijela kamera lagana poprilično izdržljivo pa ne treba brinuti ukoliko vam ponekad ispadne iz ruku i udari o čvrsto tlo. Ali krenimo konkretnije o mogućnostima.

Spomenute su opcije koje krase D5, a jedna od njih svakako je 153-point AF system s 99 senzora različitog tipa. Mogućnosti AF idu do -4 EV za central point i -3 EV za sve ostale "točke". Također, AF ima novi engine i 180K-pixel RGB senzor koji dodano poboljšavaju same performanse i prepoznaju okolinu kao rijetko kad dosad.

Ujedno, Nikonov novi EXPEED 5 engine za procesuiranje fotografija "naslijeđen" je od D5 i donosi visokokvalitetne fotografije uz opseg osjetljivosti od ISO 100 do 51 200 i može se šriti čak do 1 640 000 uz Hi 5 postavku.

No ono što bi danas mnoge zanimalo jest da D500 može snimati 4k UHD (3840x2160)/30p/25p/24p kao i 1080/60p video u trajanju do 29 minuta i 59 sekundi s simultanim outputom kroz HDMI priključak. Može i generirati 4K UHD time-lapse filmove.

Sami zaslon je LCD, naravno, ima 3,2 inča i osjetljiv je na dodir. Ima WiFi mogućnost i to zaokružuje sve što ovaj odličan uređaj nudi potencijalnim kupcima. A ukoliko ste zainteresirani, na tržište dolazi u ožujku.