CES 2015: Dolazi godina pametnih automobila

CES 2015: Dolazi godina pametnih automobila

Najveći svjetski sajam potrošačke elektronike početkom 2015. godine mogao bi biti obilježen novom erom pametnih, odnosno tehnološki opremljenih automobila. Kako se očekuje svoje velike premijere trebali bi pokazati Ford, Mercedes, ali i drugi proizvođači.

Tako se od Forda očekuje da će pokazati novi Sync 3.0 sustav za kokpit novih automobila, odnosno potpunu digitalizaciju upravljačke ploče automobila što će svakako ići u smjeru pametnih automobila. Ford je sa svojim Sync sustavom započeo još 2007. godine, a nova inačica trebala bi donijeti sve što u ovome trenutku spoj automobilske i računalne tehnologije može ponuditi.

Osim Forda na CES-u će svoj novi konceptualni auto prepun novih tehnologija prikazati i Mercedes Benz čiji bi predsjednik Dieter Zetsche o njemu trebao više reći tijekom svog keynotea na ovom najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike. Novi Mercedes Benz koncept trebao bi biti poslije predstavljen i na jednom od najvećih svjetskih sajmova automobila u Detroitu samo tjedan dana nakon CES-a.

Bit će tu i Audi sa svojim novim rješenjem pametnog auta s integriranim Google Earthom. Hyundai bi trebao nastaviti s predstavljanjem rješenja Apple CarPlay ali i sličnog sustava na Googleovom Androidu nazvanom Android Auto.

I u automobilskoj industriji CES 2015. Las Vegas bi mogao biti iznimno zanimljiv jer će se pokazati u kojem smjeru proizvođači, vrlo često prilično konzervativni što zbog želje za kvalitetom i perfekcionizmom, a s druge strane zbog pravne regulative, idu u upotrebi novih prije svega mobilnih tehnologija u svojim novim automobilima.