CERN ima problema s financiranjem

CERN ima problema s financiranjem

CERN će uskoro analizirati najnovije sudare protona, pomoću kojih žele dokazati postojanje Higgsova bozona ("Božanska čestica"). Novi sudari u planu su za naredne dvije godine. Izgleda kako će IT tim koji radi na sustavu potpore Large Hadron Collider (LHC)  imati poprilično posla do 2015.godine. Kad LHC počinje „doživljavati“ razbijanje čestica jedno u drugo backend sustavi moraju biti spremni za protok iznimno velike količine podataka koja će proći kroz njih.

Tim Bell, voditelj infrastrukture na CERN-ovom IT odjelu vrlo je jasno i precizno objasnio što CERN-ov tim može očekivati u naredne dvije godine.

" Tražimo iglu u plastu sijena, no ne znamo što je igla.", kratak je bio Tim Bell. No, pojavili su se i novi problemi oko projekta. Financijski, naravno. LHC nema dovoljno proračuna za izgradnju onoliko sustava koliko bi u CERN-u željeli, zahvaljujući aktualnoj europskoj ekonomskoj klimi. Recesija je očito pogodila i znanstvenike.

Nema ni mogućnosti da se zaposle novi djelatnici, čak i tamo gdje su instalirani dodatni sustavi. CERN je upravo otvorio novi podatkovni centar u Budimpešti, no još uvijek nije zaposlio radnu snagu koja bi pokrenula novi dodatni hardver.