CeBIT 2015: Svima se isplatilo biti u Hannoveru

CeBIT 2015: Svima se isplatilo biti u Hannoveru
Dražen Tomić

Pod sloganom d!conomy danas završava najveći svjetski sajam ICT industrije okrenut biznisu CeBIT 2015 u Hannoveru, složili su se svi govornici na završnoj pressici, ali i mnogi posjetitelji s kojima smo razgovarali i domaće tvrtke koje su imale prilike izlagati u Hannoveru od 16.-20. ožujka.

S više od 3300 izlagača iz 70 zemalja, 220 tisuća posjetitelja, te Kinom kao zemljom partnerom, ovo će biti iznimno uspješan sajam koji pokazuje novu orijentaciju, istaknuo je Oliver Frese član Uprave Deutsche Messe koji organizira sajmove uključivo i CeBIT u Hannoveru i drugdje po svijetu.

CeBIT je ove godine, kao i ranijih, bio orijentiran i prema startupovima i to putem CODE_n i Scale 11 izložbenih prostora gdje su bile i hrvatske kompanije. One su izlagale između 350 startupova iz cijelog svijeta što je veliki uspjeh.

Kako ističe Frese čak 80 posto startupova koji su ovdje izlagali postigli su određene poslovne uspjehe i počeli ili čak i zaključili pregovore s velikim kompanija kao što je to primjerice Volkswagen koje su se također našle na CeBIT-u i predstavile svoja rješenja.

„Mnogi danas govore o Industry 4.0, odnosno novom viđenju industrije u kojoj je ICT vrlo važna pokretačka komponenta u optimizaciji procesa, ali i ubrzanju proizvodnje, analizi velikih podataka. Industry 4.0 bazira se na IoT odnosno internetu stvari ili Internet of things koji predstavlja vrlo veliku i zanimljivo tržište“, ističe Frese.

On je zaključio da je CeBIT svakako mjesto gdje treba doći i kao izlagač i kao posjetitelj kako bi se moglo shvatiti gdje ste, ostvariti poslovne kontakte i omogućiti u budućnosti nove poslovne prilike zahvaljujući nastupu na sajmu.

Na sajmu je bilo čak 28 posto više posjetitelja iz malih i srednjih tvrtki do 1000 zaposlenika. A predstavnik kineske države zadužen za promociju ICT industrije Xiaofeng Gong istaknuo je kako je Huawei već potpisao niz sporazuma za europsko tržište, dio dogovorenih na samome sajmu dio nešto prije održavanja CeBIT-a. On očekuje da će u idućim godinama Kina povećati broj izlagača i posjetitelja, ali dodatno ojačati izložbeni prostor.

Predsjednik udruženja BITKOM Dieter Kempf, koji uskoro odlazi s ove pozicije kazao je kako CeBIT ciljano mora vratiti fokus na mlade pa su i oni tako potakli manji broj studenata da dođu na sajam. Na početku su očekivali tristotinjak, na kraju ih je bilo više od 1200, te su kroz vođene ture po sajmu saznali što ih zanima. Pritom je Kempf napomenuo kako je trenutno samo u Njemačkoj otvoreno više od 25.000 radnih mjesta u ICT industriji kako u samim tvrtkama u ICT-u tako i na ICT pozicijama u drugim gospodarskim sektorima.

Kao i svake godine jedan od najzanimljivijih dijelova CeBIT-a svakako je bio CeBIT Global Conferences koji je okupio ugledne govornike iz svih segmenata poslovanja, te ako neko sumnja da je trebalo doći na CeBIT u Hannover sve ovo u kombinaciji je odličan posao. Više od 5000 posjetitelja došlo je samo zbog CeBIT Global Conferencea, imali su više od 100 tisuća korisnika live streama predavanja. Samo je 40 tisuća ljudi pratilo javljanje iz Rusije Edwarda Snowdena.