CeBIT 2015: Merkel traži zajedničko europsko digitalno tržište

CeBIT 2015: Merkel traži zajedničko europsko digitalno tržište

Foto: Damir Brkić

Njemačka kancelarka Angela Merkel otvorila je ovogodišnji CeBIT 2015 na kojem je zemlja partner Kina i pritom istaknula kako je važnost inovacija, razvoja, ali i ICT tehnologija danas možda i veća nego ikad. Vrlo efektno otvaranje sajma započelo je vrlo zanimljivom točkom koja je trebala pokazati kako se od čudnih ideja dolazi do neke inovacije.

Kancelarka Merkel je istaknula kako se CeBIT ove godine održava pod motom d!conomy što zapravo označava kombinaciju digitalnog i ekonomije koji se danas ne mogu odvojiti. „Digitalizacija poslovanja, napredne usluge za krajnje korisnike bazirane na digitalizaciji jednostavno su budućnost. Suradnja Njemačke i Kine kao zemlje partnera pokazuje u kojem smjeru trebaju ići razgovori dviju velikih država koje mogu surađivati u digitalnom svijetu. Na CeBIT-u ove godine je više od 640 kineskih tvrtki što je samo uvod u još bolju suradnju“, istaknula je Angela Merkel.

Prema njezinim riječima, Big Data i Cloud Computing donose velike mogućnosti za inovacije, ali i stavljaju pred nas izazov kako upravljati velikom količinom podataka, poglavito kada je riječ o osobnim osjetljivim podacima.

„Podržavam napore Europske komisije kada je riječ o zajedničkom europskom digitalnom tržištu jer treba omogućiti da se usluge svuda mogu nuditi, a to se odnosi i na telekom usluge i poglavito kada je riječ o roamingu i njegovoj cijeni. Telekom tržište treba omogućiti 'network neutrality' koji će omogućiti svima da se natječu na cjelokupnom tržištu“, poručila je Angela Merkel i dodala kako je važno „razvijati usluge koje dolaze u segmentu IT sigurnosti jer je to segment koji postaje sve važniji“.

Ona je kazala da se u Bavarskoj kreće u stvaranje digitalne autoceste koja će omogućiti testiranje vozila bez vozača, te zaključila da je vrlo važno ulagati u istraživanje i razvoj.

Njezinim riječima o važnosti inovacija pridružio se i osnivač Alibabe Jack Ma, kineskog eBaya, koji je nedavno postigao rekorde u inicijalnoj javnoj ponudi dionica. Kineska megakorporacija Alibaba je izlaskom na burzu srušila mnoge rekorde i procjenjuje se da joj je vrijednost nevjerojatnih 168 milijardi dolara! Uz to, ponovno se pokazuje da u svijetu tehnologije dolazi do zaokreta u smislu natjecanja najvećih u tome koju će novu prestižnu kompaniju preuzeti i „posvojiti“, pisali smo u doba IPO-a.

Na otvaranju je Jack Ma istaknuo kako je prije 40 godina prvi puta došao u Hannover, tražio je štand i kad su ga pronašli imali su tek maleni štand koji gotovo da nitko nije pronašao.

„Želimo da svi budu online, pa sam eto opet došao u Hannover i pokušao prije 14 godina da sve bude online pa opet nije uspjelo. Sada smo uspjeli s Alibabom i pokazali da se putem interneta može trgovati. Samo mali broj internetskih kompanija može nadživjeti tri godine. Treba se stalno mijenjati, ali pritom treba naglasiti kako je internet dao mnogo svijetu. Ipak, tradicionalni biznis ga je mrzio, no to se ipak mijenja“, ističe Ma.

Internetski svijet se mijenja i okreće u smjeru korisnik prema biznisu – C2B, umjesto već postojećeg B2C – odnosno biznis prema korisniku, a sve je to potaknuto prije svega  činjenicom kako je moguće detektirati i analizirati velike količine podataka, tvrdi Ma.

„Apple ne mora biti budućnost, no Apple pokazuje što je budućnost. Važne su kreativnost, inovacije, a mnoge će žene pokretati svijet u internetskom vremenu“, kazao je Ma i izmamio veliki pljesak.

Snovi pokreću svijet, zaključio je Ma i dodao da treba naporno raditi.

Još iz kategorije

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

23.04.2019. komentiraj

Odmah nakon što je počeo ograničavati koje Android aplikacije mogu dobiti dopuštenja za uvid u SMS poruke i listu poziva korisnika koji ih postavlja na svoje uređaje, stigla je nova regulativa kojom će se novi developeri nešto duže pregledavati prije nego uspiju postaviti svoj softver na Play Store e-trgovinu aplikacijama.

EU: Nema dokaza da Kaspersky špjunira

EU: Nema dokaza da Kaspersky špjunira

23.04.2019. komentiraj

Kaspersky se u lipnju prošle godine našao u problemima na području Europske unije jer je optužen za špijunažu, baš kao u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom 2017., no sve je ipak ispalo dobro jer Europska komisija nije pronašla dokaze za takve poteze.

Održana finalna natjecanja Hrvatske informatičke olimpijade i juniorske olimpijade

Održana finalna natjecanja Hrvatske informatičke olimpijade i juniorske olimpijade

21.04.2019. komentiraj

Tijekom prošlog vikenda održana su finalna natjecanja u sklopu ovogodišnje Hrvatske informatičke olimpijade te Juniorske hrvatske informatičke olimpijade u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara i uz organizacijsku te pokroviteljsku podršku Algebre. Učenici osnovnih i srednjih škola natjecali su se, nakon brojnih izlučnih natjecanja, u konkurenciji najboljih iz cijele države.