CeBIT 2015 INTERVJU: Kućna automatizacija na dlanu

CeBIT 2015 INTERVJU:  Kućna automatizacija na dlanu
Dražen Tomić

Ove godine smo već izlagali tijekom CES-a u Las Vegasu i ISEa u Amsterdamu, stoga nismo bili sigurni u nastup na CeBITU, pa nismo unaprijed dogovorili kvalitetnu poziciju, međutim, kako je Zipato jedan od istaknutijih članova Z-wave Alliancea, iskoristili smo tu priliku i pridružili se njihovom štandu koji se nalazi na vrlo dobroj poziciji, ističe Sebastian Popović vlasnik i osnivač Zipata koji se bavi kućnom automatizacijom.

Osim toga, Z-wave je ovih dana prilično popularan standard, pa je posjećenost štanda također vrlo velika iz tog razloga, pojasnio nam je Popović kada smo s njim razgovarali zadnjeg dana CeBIT-a u Hannoveru koji je završio prošlog petka.

"Zipato je kompletan centralni odnosno, kontrolni sustav na kojemu se mogu graditi mala ili velika automatizacijska rješenja korištenjem različitih uređaja i standarda. Stoga su nam nastupi na sajmovima važni kako bismo demonstrirali goleme mogućnosti ovog sustava, kao i njegovu jednostavnost kada se radi o implementaciji i konfiguraciji. Naše su prezentacije ponajprije namijenjene potencijalnim partnerima među kojima su različiti profili integratora, instalatera, distributera i tako dalje, ali svakako dosta prezentacija odradimo i krajnjim korisnicima koji se interesiraju za kućnu automatizaciju iz različitih razloga“, ističe Popović.

Prema njegovim riječima ovaj puta su predstavili novi model kontrolera za kućnu automatizaciju namijenjen "uradi sam" tržištu, a njegova cijena za krajnje korisnike je otprilike 800 kuna dok su mu mogućnosti podjednake kao i kod Zipaboxa. To je svakako prilika za mnoge potencijalne korisnike da zadovolje neke potrebe za automatizacijom na području zaštite doma od poplave, vatre, provale ili da automatiziraju rasvjetu, rolete, ventile za zalijevanje ili nešto drugo, a bez da ulaze u velike troškove potpune automatizacije, objašnjava Popović

„Danas se Zipato prodaje u otprilike 60 zemalja u svijetu. U nekim zemljama međutim tržište još nije razvijeno, pa je tamo prodaja u samim početcima. S druge strane, tehnologije je kompleksna, pa zahtijeva određeno vrijeme kako bi partneri dosegli dovoljan nivo obrazovanja koji im je potreban da isporuče kvalitetna i povoljna rješenja krajnjih korisnicima. Zipato se na tržištu može naći po modelu "uradi sam", te u profesionalnom obliku. Naravno, "uradi sam" model omogućuje brzu ekspanziju, ali se oslanja na manje tržište. Stoga je nas strateški model razvoja orijentiran na profesionalno tržište gdje polako gradimo mrežu dilera i integratora“, opisuje Popović poslovni model Zipata.

Otvoreni standardi (zwave, zigbee itd...) u automatizaciji su trenutno pokretači ovog brzo rastućeg tržišta kućne automatizacije, ali su ujedno i najveći problem za njegovu ekspanziju u profesionalnom smislu, jer omogućuju veliku fleksibilnost sustava i otežavaju profesionalne usluge održavanja.

„Stoga mnogi profesionalni integratori izbjegavaju prodavati ovakve sustave premda je potražnja velika. Zipato međutim, sada nudi svojim partnerima alate kojima mogu lakše nadzirati instalacije kod svojih korisnika i kontrolirati konfiguraciju istih. Od tih alata očekujemo da nam značajno pomognu u daljnjem razvoju distributivne mreže sto je sada primarni cilj Zipato u svijetu“, zaključuje Popović.