Jeftini 3D replikator

Jeftini 3D replikator
Dražen Tomić

Po cijeni od 2200 eura može se na tržištu nabaviti MakerBot 3D replikator koji će po zaista niskoj cijeni replicirati u plastici bilo koji predmet koji je prije toga spremljen u računalo. Ovisno o tvrdoći predmeta moguće je koristiti dvije vrste plastike, a zapravo je riječ o 3D printeru koji umjesto tinte koristi plastiku.

Uređaj radi u tri dimenzije koristeći unaprijed generirani 3d računalni model uz 100 mikronsku tehnologiju jednog sloja od kojeg nastaje prototip, model već postojećeg predmeta, dijela alata ili dječje igračke.

Kako ističu iz kompanije MakerBot Industries koja stoji iza ovog projekta i predstavlja se na CeBIT 2013, kojeg je moguće na tržištu već i kupiti, maksimalni volumen predmeta koji je moguće izraditi je 410 kubičnih inča odnosno 63,55 kubičnih centimetara.

Iako tehnologija nije nova, neki od analitičara s kojima smo uspjeli razgovarati ovdje na CeBIT-u smatra da je po prvi put ona i cjenovno pristupačna vrlo širokoj masi ljudi, ali i malim i srednjim tvrtkama za izrade prvih prototipa. Dok su prije takvi uređaji korišteni isključivo za dizajn industrijskih i drugih proizvoda, sada će naći mnogo širu primjenu.