Canon traži najbolje fotoreporterske pripovjedače na festivalu Visa pour l’image 2022.

Canon traži najbolje fotoreporterske pripovjedače na festivalu Visa pour l’image 2022.

Canon Europe danas je objavio početak svojeg godišnjeg natječaja za potpore u fotoreporterstvu, u sklopu kojeg se traže istaknuti profesionalni fotografi i filmaši. Nagrađivanjem najbolje pripovjedačice Canonova potpora za fotoreporterke slavi postignuća iznimne fotografkinje i njezin doprinos fotoreporterstvu, a Canonova potpora za videoautore odaje priznanje onima koji pod povećalo i u obliku dokumentarca stavljaju društvene, kulturne i gospodarske probleme. U suradnji s jednim od najvećih svjetskih fotoreporterskih festivala, Visa pour l’image, obje potpore primateljima omogućuju financiranje vlastitih projekata uz platformu na kojoj je mogu objaviti. Pobjednici će biti predstavljeni na ovogodišnjem festivalu, koji će se održati u francuskom gradu Perpignanu tijekom rujna, a njihovi će se radovi prikazati sljedeće godine.

Canonova potpora za videoautore

Canonovom potporom za videoautore već se treću godinu slavi kreativnost u snimanju dokumentaraca te se odaje priznanje najtalentiranijim novim filmašima. Pobjednika će u lipnju odabrati žiri profesionalaca s područja fotografije, a primit će potporu od 8000 eura te će na posudbu dobiti komplet Canonove opreme za potporu produkciji kratkog dokumentarnog filma. Prijave će se procjenjivati na temelju prezentacije, relevantnosti i originalnosti projekta.

Prošlogodišnji dobitnik - Camille Millerand - potporu je iskoristio za rad na projektu „Nevidljivi“ o ilegalnim radnicima koji su ključan dio gospodarskih aktivnosti u Francuskoj. Na posudbu je, kao dio potpore projektu, dobio i naprednu Canonovu profesionalnu videoopremu. Njegov će dokumentarac biti prikazan na festivalu 2022.

Najbolje fotoreporterke

Canon i Images Evidence dvadeset drugu godinu za redom predstavljaju Canonovu potporu za fotoreporterke koju će dobiti iznimna fotografkinja kao priznanje za doprinos fotoreporterstvu. Pobjednica će primiti 8000 eura kao potporu jednogodišnjem projektu, a sljedeće godine bit će prikazana njezina izložba.

Dobitnica za 2021. godinu, Acacia Johnson, novčanu je potporu dobila za provođenje svojeg projekta na Aljasci, „Upoznavanje Zemlje odozgo: piloti malih zrakoplova koji povezuju seoske krajeve Aljaske“. Trenutačno je samo 20 posto Aljaske s ostatkom svijeta povezano cestama, a deseci udaljenih naselja, pretežno nastanjenih domorodačkim aljaškim stanovništvom, oslanja se na pilote malih zrakoplova pri nabavi hrane, dolaska do zdravstvene skrbi i ostvarivanja hitnog prijevoza. Johnson je uz pomoć potpore krenula od svojeg rodnog Anchoragea i rasvijetlila život te zajednice kroz velike portrete pilota s njihovim letjelicama te zračnim fotografijama aljaškog krajolika snimljenim iz letećih zrakoplova. Johnson će svoj rad izložiti na festivalu Visa pour l’image 2022.

Prijašnje dobitnice potpore osim što su primile novčanu potporu, podršku i promicanje svojeg rada, postale su izvor nadahnuća drugim fotoreporterkama u struci.

„Bila mi je čast primiti Canonovu potporu za fotoreporterke za 2021. godinu. Novčana potpora omogućila mi je da vrijeme, energiju i kreativnost posvetim jednom sporijem, dublje razrađenom projektu, a sve u nadi da ću time trajno pridonijeti zajednici u svojem rodnom kraju. Ako razmišljate o prijavljivanju, preporučujem vam da to i učinite. Potpora bi vam mogla promijeniti karijeru. Meni je omogućila da se upustim u projekt o kojem sam dugo sanjala“, ističe Acacije Johnson, dobitnica potpore za 2021. godinu.