Čak 98 posto trenutnog hardvera za rudarenje Bitcoina uskoro će biti zastarjelo i odbačeno

Čak 98 posto trenutnog hardvera za rudarenje Bitcoina uskoro će biti zastarjelo i odbačeno
Pixabay

Rudarenje bitcoina i dalje je vrlo unosan posao, bez obzira što je na godišnjoj razini tim načinom “izvučeno“ 3,1 milijardi američkih dolara manje i negativni trend će se nastaviti.

No, problem je što će 98 posto trenutnog hardvera koji se koristi u svrhe rudarenja biti zastarjelo i odbačeno, a samim time će nastati iznimni problemi za okoliš. Zapravo, oni već postoje, ali se nekako prešućuju u široj javnosti. Istaknuo je to Alex de Vries, stručnjak za blockchain u PWC-u.

Već u ovim trenucima, bitcoin u ovom smislu proizvodi više e-otpada nego Luksemburg, što znači da je riječ o više od deset kilotona godišnje. Istovremeno, rudarenje bitcoina iziskuje veću potrošnju energije no što godišnje treba država kao Čile. Također, bitcoin u ovom smislu u atmosferu ispušta više ugljičnog dioksida nego 780.650 Visa transakcija.

"Šokantan je podatak da uređaji potrebni za rudarenje u prosjeku imaju životni vijek od otprilike 18 mjeseci. Nakon toga ih mijenjaju bolja i moćnija, koja su potrebnija ukoliko se želi doći do što je više moguće bitcoina", naglasio je De Vries.

Prema istraživanjima, ugljični otisak informatičke industrije sve je samo ne zanemariv na globalnoj razini. Od procijenjenog udjela u emisiji štetnih plinova od jedan do 1,6 posto u 2007., znanstvenici procjenjuju da će do 2040. proizvodnja računala i mobitela imati udio od čak 14 posto, i to ako ukupno zagađenje ostane na razini iz 2016. U tom bi slučaju ICT industrija mogla zagađivati okoliš otprilike kao polovica ukupnog svjetskog sektora transporta.

Također, utjecaj mobitela na okoliš, mjereno po emisiji stakleničkih plinova, premašit će u 2020. godišnji utjecaj proizvodnje svih stolnih računala, prijenosnika i monitora - zajedno. Najveći dio emisije CO2 u ovom slučaju, čak 85 do 95 posto, odnosi se na rudarenje rijetkih materijala koji se koriste u proizvodnji mobitela. Stoga kupnja novog mobitela ima utjecaj na okoliš kao korištenje staroga kroz razdoblje od deset godina.