Čak 40 posto europskih AI startupa uopće nema veze s umjetnom inteligencijom

Čak 40 posto europskih AI startupa uopće nema veze s umjetnom inteligencijom

Foto: DepositPhotos

Umjetna inteligencija jest tehnologija u povojima i zato se u Sjedinjenim Američkim Državama investitori trude pronaći “ono pravo” te samim time ulažu nemale svote novca u startupe koji je se tiču, što kopiraju i u Europi, ali nakon istraživanja MMC Ventures možda to više neće činiti u tolikoj mjeri. Ništa čudno...

Naime, pokazalo se da čak 40 posto od 2830 europskih startupova u 13 zemalja Europske unije koji se tiču umjetne inteligencije uopće u konačnici nisu vezani uz nju. Samim time, ostavlja se dojam da novac baš ne ide u ciljeve zacrtane od strane investitora. Stoga, u samoj studiji iskazuje se zabrinutost o tome koliko je zapravo pojam "umjetna inteligencija" postao ključan u promidžbi startupa te privlačenju investicija.

Samo, ne treba misliti da se pritom laže ili vara. Ne, startupovi su shvatili što investitori žele pa kad prezentiraju proizvod, posebno naglašavaju dijelove koji se tiču umjetne inteligencije. Ali, do investitora je propitivati je li ta umjetna inteligencija dio na kojem će startup bazirati poslovanje ili dio na kojem će startup raditi pa ga dodatno razvijati i na kraju priče tretirati kao svoj proizvod.

Time se došlo u studiji i do brojki koje se tiču korištenja umjetne inteligencije kod startupa, a one su pohvalne. Primjerice, dok je u 2013. godini smao jedan na njih 50 prihvaćao umjetnu inteligenciju, prošle godine bilo je riječi o jednom na njih 12. Izniman je to pomak u samo pet godina, ali i jasan pokazatelj koliki potencijal ima nadolazeća tehnologija. Iako, neki je ne bi nazivali "nadolazećom", što se može shvatiti, ali isto tako se može lako argumentirati i to da su strojevi "pametni" zbog strojnog učenja, ponavljanja i pamćenja prikupljenih podataka, ali i da istovremeno nisu inteligentni, sposobni improvizirati, stvarati, voditi...

Sve u svemu, europska startup scena napravila je pomak, ali još je daleko od američke, gdje se samo za one bazirane na umjetnoj inteligenciji uložilo deset milijardi američkih dolara.

Još iz kategorije

Grayling osvojio nagradu Public Affairs Consultancy of the Year

Grayling osvojio nagradu Public Affairs Consultancy of the Year

26.05.2019. komentiraj

Agencija Grayling  proglašena je pobjednikom u kategoriji Public Affairs Consultancy of the Year na gala događaju  SABRE Awards EMEA 2019, održanom u Londonu. Međunarodnoj mreži s 31 uredom u 22 europske zemlje, među ostalim i u Hrvatskoj, odano je priznanje za rast na području Public Affairsa diljem Europe i za uspjeh u  provođenju multi-market aktivnosti za velike međunarodne klijente.

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

26.05.2019. komentiraj

U zagrebačkom Studentskom centru održan je okrugli stol pod nazivom „Postani i TI, djevojka IT!“ Tom prigodom, djevojkama viših razreda srednjih škola, za koje je taj događaj organiziran, o svom radnom iskustvu i položaju žena u IT industriji iskustva su prenosile govornice iz raznih javnih i privatnih institucija.

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

25.05.2019. komentiraj

Približava se osmo izdanje Shift konferencije – Powered by ICT Županija koja će na dva dana, 30. i 31. svibnja, Split pretvoriti u središte IT industrije te na jednom mjestu okupiti vodeće svjetske stručnjake iz renomiranih tvrtki kao što su Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox, Minecraft, Slack i mnoge druge. Očekuje se da će ovogodišnja, najveća IT konferencija na području Jugoistočne Europe, imati čak 1500 sudionika.