C++ je trenutno najbrže rastući programski jezik

C++ je trenutno najbrže rastući programski jezik
DepositPhotos

Programski jezik C++ konstantno je prisutan, ali posljednjih godina nekako se nalazio u sjeni Pythona, Kotlina i sličnih nadolazećih konkurenata. Ipak, u ovom trenutku je baš C++ najbrže rastući programski jezik, barem ako je vjerovati podacima koje nudi za rujan Programming Community indeks.

No, to ne znači da je C++ prvi izbor programera danas. Ne, u ovom trenutku najviše se koristi C (15,95 posto), zadim slijedi Java (13,48 posto), na trećem je mjestu Pyton (10,47 posto) i tek onda sa 7,11 posto slijedi C++. Ali, s obzirom da je promjena u odnosu na rujan prošle godine 1,48 posto "u plusu", stoji tvrdnja da je to najbrže rastući programski jezik.

Primjerice, C ima pozitivnu promjenu za 0,74 posto, Java je čak 3,18 posto u minusu i zato više nije najkorišteniji programski jezik u zajednici. Python ima blagi pomak od 0,59 posto, a inače popularni JavaScript je tek sedmi spomakom od 0,41 posto, uz to da ga koristi tek 2,54 posto programera.

Inače, C++ je programski jezik opće namjene i srednje razine s podrškom za objektno orijentirano programiranje. Prvotno je razvijan u Bell Labs, laboratoriju telekomunikacijske tvrtke Bell, pod rukovodstvom Bjarnea Stroustrupa tijekom osamdesetih prošlog stoljeća, i to kao proširenje programskom jeziku C pa mu je originalno ime bilo "C with classes" (eng. C s klasama).

Zbog velike potražnje za objektno orijentiranim jezicima te izrazitim sposobnostima tih jezika, specifikacija programskog jezika C++ ratificirana je 1998. kao standard ISO/IEC 14882. Što se njegovog korištenja tiče, vrhunac je ovaj programski jezik dosegnuo u kolovozu 2003., kad ga je koristilo 17,53 posto programera.

No, već 2005. nije bio u top deset posto, a najniže se "strovalio" 2017. - na 4,55 posto. Razlog aktualne popularnosti jesu poboljšanja, koja su ga ubrzala i "obogatile" u ponudi standardnih biblioteka rutina.