C++ je trenutno najbrže rastući programski jezik

C++ je trenutno najbrže rastući programski jezik

Foto: DepositPhotos

Programski jezik C++ konstantno je prisutan, ali posljednjih godina nekako se nalazio u sjeni Pythona, Kotlina i sličnih nadolazećih konkurenata. Ipak, u ovom trenutku je baš C++ najbrže rastući programski jezik, barem ako je vjerovati podacima koje nudi za rujan Programming Community indeks.

No, to ne znači da je C++ prvi izbor programera danas. Ne, u ovom trenutku najviše se koristi C (15,95 posto), zadim slijedi Java (13,48 posto), na trećem je mjestu Pyton (10,47 posto) i tek onda sa 7,11 posto slijedi C++. Ali, s obzirom da je promjena u odnosu na rujan prošle godine 1,48 posto "u plusu", stoji tvrdnja da je to najbrže rastući programski jezik.

Primjerice, C ima pozitivnu promjenu za 0,74 posto, Java je čak 3,18 posto u minusu i zato više nije najkorišteniji programski jezik u zajednici. Python ima blagi pomak od 0,59 posto, a inače popularni JavaScript je tek sedmi spomakom od 0,41 posto, uz to da ga koristi tek 2,54 posto programera.

Inače, C++ je programski jezik opće namjene i srednje razine s podrškom za objektno orijentirano programiranje. Prvotno je razvijan u Bell Labs, laboratoriju telekomunikacijske tvrtke Bell, pod rukovodstvom Bjarnea Stroustrupa tijekom osamdesetih prošlog stoljeća, i to kao proširenje programskom jeziku C pa mu je originalno ime bilo "C with classes" (eng. C s klasama).

Zbog velike potražnje za objektno orijentiranim jezicima te izrazitim sposobnostima tih jezika, specifikacija programskog jezika C++ ratificirana je 1998. kao standard ISO/IEC 14882. Što se njegovog korištenja tiče, vrhunac je ovaj programski jezik dosegnuo u kolovozu 2003., kad ga je koristilo 17,53 posto programera.

No, već 2005. nije bio u top deset posto, a najniže se "strovalio" 2017. - na 4,55 posto. Razlog aktualne popularnosti jesu poboljšanja, koja su ga ubrzala i "obogatile" u ponudi standardnih biblioteka rutina.

Još iz kategorije

Dio radnika je spreman odreći se dijela plaće kako bi nastavili raditi od kuće

Dio radnika je spreman odreći se dijela plaće kako bi nastavili raditi od kuće

05.05.2021.

Ekonomisti Deutsche Banke nedavno su predložili dodatno oporezivanje rada od kuće. S druge strane, Sindikat Preporod traži da se nastavnicima koji su odlukom poslodavca u online nastavi plati dodatnih deset kuna po danu zbog uvećanih režijskih troškova.

Nova prilika za obrazovanje

Nova prilika za obrazovanje

05.05.2021.

Od ljeta 2020. pa do danas gotovo 23.000 Hrvata je prepoznalo važnost stjecanja ili unaprjeđenja digitalnih vještina za osobni razvoj i napredovanje u karijeri te iskoristilo mogućnost besplatnog stjecanja digitalnih vještina u sklopu Microsoftove inicijative koju je globalno pokrenuo tijekom u srpnju 2020.

Predviđa se globalni rast mirovinske imovine

Predviđa se globalni rast mirovinske imovine

05.05.2021.

Prema novoj PwC-ovoj analizi, globalna mirovinska imovina pod upravljanjem trebala bi narasti za 18 bilijuna dolara do 2025., s 52 bilijuna u 2019. na 70 bilijuna do 2025., što predstavlja godišnju prosječnu stopu rasta (CAGR) od 5,2 .