Buran dan u Barceloni uoči početka MWC-a

Buran dan u Barceloni uoči početka MWC-a

Foto: Dražen Tomić

Većina značajnijih proizvođača pametnih telefona je, već po običaju, dan prije službenog početka Mobile World Congressa predstavila svoje nove uzdanice. Naporan dan sveden je na ludo trčanje od jedne do druge lokacije kako bi se uživo popratilo što više događaja.

Taj svojevrsni cjelodnevni maraton po gradu otvorio je LG koji je predstavio svoj novi 'flagship' G6. Telefon, koji puno obećava, odlikuje 5,7-inčni ekran, kojeg proizvođač zove 'FullVision', i ima omjer stranica 18:9. Iz LG-a su posebno nahvalili lakoću držanja uređaja u ruci, unatoč činjenici da ima zaista velik ekran. Također su izvijestili kako kupce očekuju posebna iznenađenja u vidu besplatnih dodataka za igre koji se inače plaćaju.

Priču je potom nastavio Huawei i to također predstavljanjem modela iz vrha ponude – P10 i P10 Plus. Uz dvostruku Leica glavnu kameru ti uređaji odlikuju se potpuno metalnim tijelom i još nekim zanimljivim rješenjima. Među ostalim tu su boje i način izrade kućišta koji su posebno efektni. Osim toga Huawei je najavio i novu verziju svog pametnog sata Watch 2 te ekskluzivnu verziju istog Porsche Design Smartwatch.

Fizički je teško biti na dva mjesta pa smo između Lenova (Motorola) i povratnika na tržište Nokije izabrali onog prvog. Motorola je predstavila novitete u srednjem i višem razredu Moto G, a uz to su najavili i nove dodatke za uređaje iz serije Moto Z, među kojima se nalazi i onaj koji je razvijen u suradnji s Amazonom za njihovu Alexu. Motorola s jednim od svojih rješenja ulazi u sferu robotike, budući da Moto Z postaje mozak robota. Z, uz gaming dodatak, ujedno postaje i mala igraća konzola.

U međuvremenu je Nokia, za koju sada uređaje izrađuje HMD, najavila povratak na europsko tržište i jedan novitet za koji ste sigurno već čuli. Tamo negdje na prijelazu u novi milenij. Da, priče su bile točne i na tržište se vraća vjerojatno najlegendarniji mobitel u kratkoj povijesti prijenosne telefonije – Nokia 3310. Uz par poboljšanja u odnosu na original i uz nisku cijenu zasigurno će biti hit. Ponovno.

Na kraju dana Samsung je velikom broju nazočnih novinara predstavio dva noviteta. Prvi od njih je Tab 3, tablet dijagonale 9,7 inča s mogućnošću prikazivanja HDR materijala, uz biometrijsku autentifikaciju i novu S Pen olovku koja će dodatno olakšati pisanje. Drugi je novitet poboljšani Gear VR uređaj za virtualnu stvarnost s dodatnim upravljačem koji je razvijen u suradnji s tvrtkom Oculus.

Puno noviteta, a MWC još nije niti počeo. Sljedeća četiri dana bit će naporni, izazovni, ali i veseli jer tehnologije koje će se moći vidjeti na izložbenim prostorima sve više sliče na snove koji postaju stvarnost. Od univerzalnog prevoditelja, raznih bežičnih i nosivih dodataka, pametnih telefona, satova, rješenja za povezana i autonomna vozila... O svemu će te više moći čitati sutra...

Još iz kategorije

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

22.02.2019. komentiraj

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2018. iznosila je 6 262 kune, što je nominalno niže za 0,1%, a realno više za 0,7% u odnosu na studeni 2018., dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno viša za 4,8%, a realno za 4%. Medijalna neto plaća za prosinac 2018. iznosila 5 425 kuna, a za cijelu 2018. godinu 5 392 kune.

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

22.02.2019. komentiraj

Ministarstvo unutarnjih poslova RH obavještava građane da je tijekom današnjeg dana došlo do prekida rada jednog dijela informatičkog sustava MUP-a zbog čega se određeni poslovi odvijaju sporijim tijekom od uobičajenog, odgovorili su na upit ICTbusiness.info što se to događa. Stručne službe Ministarstva užurbano rade na vraćanju sustava u stopostotnu funkciju.

Predstavljena još tri predavača na Digital Takeover konferenciji

Predstavljena još tri predavača na Digital Takeover konferenciji

22.02.2019. komentiraj

Još je dvadesetak dana ostalo do novog izdanja Digital Takeover konferencije, a sve se više popunjava lista predavača. Tako je organizator proteklih dana najavio još tri gosta koji će predstavljati mamac za publiku.