Buduće Android verzije će vam omogućiti igranje velikih igara i tijekom preuzimanja

Buduće Android verzije će vam omogućiti igranje velikih igara i tijekom preuzimanja
Antonio Jularić

Računala, mobilni uređaji, pametni satovi, televizori, internet... sve su brži, moćniji i omogućavaju ljudima dobivati što žele "odmah i sad". Odnosno, streme prema tome, kao i Google s novitetom za Android operativni sustav, koji će u svojim novijim verzijama omogućavati igranje većih igara u trenucima dok se još uvijek preuzimaju.

I ne samo igara, odnosi se to na sve aplikacije koje zauzimaju podosta prostora i treba duže vrijeme da se preuzmu. Umjesto da korisnik čeka kako bi počeo koristiti ono što ga itekako zanima "odmah i sad", uistinu će moći ući u aplikaciju pa dobiti to što želi "odmah i sad".

Nešto slično Sony i Microsoft su napravili za svoje igrače konzole PlayStation i Xbox pa korisnici umjesto čekanja da se igre od stotinjak gigabajta "skinu" do kraja, mogu krenuti s igrom bitno prije. Ne mogu pritom dobiti sve što igra nudi, ali mogu dobiti dovoljno prostora i vremena dok se ne preuzme sve do posljednjeg bajta.

Dakle, Google svoj novi dio sustava naziva Incremental Fily System, a njegova je zadaća omogućiti pokretanje određenih dijelova aplikacije odmah, dok se ostatak stavlja u pozadinu i preuzima do samog kraja. Korisnici pritom neće osjetiti nikakve probleme kao prazan zaslon ili isprepletene slike na zaslonu, već će se aplikacija otvoriti kao da je potpuno preuzeta i "u hodu" će se potom preuzimati ono što u samom startu nije nužno za njen rad.

Ipak, treba imati na umu da trenutno toliko velike aplikacije nisu još uvijek popularne ili postojeće u Android okruženju pa će sve ovo pričekati neko vrijeme da bi postalo stvarnost. Nagađa se, iduće godine. Zasad traje testna faza i Google koristi Pixel 4XL kako bi je proveo na adekvatan način. Ujedno, samo testiranje traje već gotovo godinu dana. Naravno, ne na Pixel 4XL, no taj je uređaj trenutno najmoćnije što Google ima.

Zanimljivost je da će sve ovo ići automatizmom pa vlasnici aplikacija neće morati raditi nikakve ispravke ili se prilagođavati novitetima.