BSA u suradnji s MUP-om, Carinom i udrugom BOA obučava državne službenike

BSA u suradnji s MUP-om, Carinom i udrugom BOA obučava državne službenike

Na današnjoj konferenciji za medije, udruženje BSA | The Software Alliance, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Carinska uprava Ministarstva financija Republike Hrvatske i udruženje BOA - Brand Owners Association, objavili su uspješan završetak programa obuke o licenciranju softvera i krivotvorenju robe na hrvatskom tržištu, koji su zajednički proveli tijekom ožujka diljem Hrvatske.

Nositelji prava i nadležna tijela proveli su obuku tijekom ožujka u četiri najveća hrvatska grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. Obuci je nazočilo više od 160 predstavnika nadležnih tijela - Ministarstva unutarnjih poslova i Carinske uprave Ministarstva financija.

Među ostalim, obuka je obuhvatila direktive i smjernice EU, a pripremili su je i održali udruženja BSA i BOA te predstavnici nositelja prava. Obuka je podijeljena u ukupno četiri cjeline:

  1. Utvrđivanje licenciranosti računalnih programa
  2. Prepoznavanje i zaštita originalnih proizvoda zaštićenih registriranim žigovima
  3. Carinska provedba prava intelektualnog vlasništva prema Uredbi 608/2013
  4. Postupanje prema krivotvorenoj robi na tržištu

"Cilj udruženja BSA jest promocija licencirane uporabe softvera kako bi se osigurali ujednačeni uvjeti razvoja industrije i lokalnog gospodarstva. U skladu s tim, kontinuirano radimo na unaprjeđenju naše suradnje s raznim trećim stranama i državnim institucijama. Zadovoljstvo nam je biti dijelom projekta u sklopu kojeg je provedena obuka državnih službenika, a koja će dodatno poboljšati zaštitu i provedbu prava intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj", izjavila je gđa Ivana Jurin Puhalo, pravna zastupnica BSA u Hrvatskoj.

S obzirom da je početkom siječnja ove godine na snagu stupila uredba 608/2013 koja donosi nove mehanizme u carinskoj provedbi prava intelektualnog vlasništva kao i na činjenicu da je Carinska uprava, ukidanjem Državnog Inspektorata, u potpunosti preuzela kontrolu nad provedbom prava intelektualnog vlasništva te postupanja prema krivotvorenoj robi na tržištu, detaljne obuke carinskih službenika poželjne su i dobrodošle. Obuke poput ove, ne samo da pomažu našim kolegama na terenu već otvaraju i mogućnost suradnje s drugim agencijama i institucijama. Nositeljima prava i BOA-i želimo se zahvaliti na dugoj i uspješnoj suradnji. Vjerujemo kako će se ta praksa nastaviti i u budućnosti“, izjavio je g. Ninoslav Babić, viši upravni savjetnik iz Carinske uprave Zagreb.

„Zaštita intelektualnog vlasništva jedan je od prioriteta Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. U strateškom planu za razdoblje od 2014. do 2016. godine, izražena je potreba da se osnaži otkrivanje kaznenih djela protiv intelektualnog vlasništva. U skladu s odredbama Europske unije, Ministarstvo slijedi trendove po pitanju raznih međunarodnih konferencija, seminara i radionica za djelatnike državnih institucija te pozdravlja svaki oblik edukacije državnih tijela nadležnih za provedbu prava intelektualnog vlasništva. Posebno nas veseli suradnja s drugim agencijama kao i s nositeljima prava bez čije potpore ne bismo mogli kvalitetno obavljati svoj posao“, izjavila je Kristina Posavec, voditeljica Odjela za visokotehnološki kriminalitet MUP-a.

BSA zaprima anonimne prijave o softverskom piratstvu putem besplatnog telefona 0800 32 32 32 i e-mail adrese [email protected], a u posljednjoj je godini uočen značajan porast broja prijava. Svaka prijava koja pobuđuje sumnju na umnožavanje, korištenje ili distribuciju nelicenciranog računalnog softvera, BSA provjerava prije prosljeđivanja nadležnim tijelima ili korištenja raspoloživih pravnih sredstava za zaštitu autorskih prava svojih članova.