Brži Internet za znanstvenike

Brži Internet za znanstvenike
Fotolia (ilustracija)

U okviru jako brze paneuropske mreže GÉANT, uz čiju pomoć je otkriven Higgsov bozon, najavljeno je danas da bi se zahvaljujući temeljitoj nadogradnji mreže mogla dostići brzina i do 2 Tb/s (terabajta u sekundi). Od danas je na glavnoj mreži dostupan kapacitet od 500 Gb/s. To znači da je pojedinačnim korisnicima u 32 000 sveučilišta i drugih ustanova visokog obrazovanja, istraživačkih instituta, škola, knjižnica, muzeja, nacionalnih arhiva i bolnica omogućen prijenos podataka brzinom i do 100 Gb/s. Europska komisija trenutačno izdvaja 41,8 milijuna eura za financiranje mreže GÉANT, a razvoj će svakako biti važan i za CARNet (Hrvatsku akademsku i istraživačku mrežu).

Takvim brzinama omogućit će se brža suradnja na ključnim projektima te odgovoriti na nagli porast potražnje za većim kapacitetom prijenosa podataka. Stvaranje i širenje istraživačkih rezultata eksponencijalno raste te utječe na infrastrukturu informacijskih i komunikacijskih tehnologija, a osobito na istraživačke mreže. U velikim projektima u kojima sudjeluju svjetski partneri stvaraju se ogromne količine podataka za koje je potrebno omogućiti prijenos, analizu, pohranu i pristup.

Zahvaljujući današnjim velikim brzinama mreža GÉANT omogućit će osnovni kapacitet potreban za podržavanje svih znanstvenih disciplina - od fizike visokih energija i istraživanja dubokog svemira do znanosti koje proučavaju društvene pojave poput starenja društva, dijagnostike bolesti i klimatskih promjena.

„Da bismo mogli ostati u globalnoj istraživačkoj utrci, potrebna nam je velika brzina i kapacitet. U današnje je vrijeme podatkovna strana istraživanja gotovo jednako važna kao i sama istraživanja. Ovom nadogradnjom mreže GÉANT je potvrdio svoj vodeći položaj u području istraživačkih mreža,“ objašnjava potpredsjednica Europske komisije Neelie Kroes.

Kapacitet od 2 Tb/s odnosi se na maksimalni kapacitet sustava između dvije točke. Ova nova faza nadograđene mreže velike brzine poznata je kao „GN3plus“. Mreža GÉANT povezuje 38 partnera NREN-a koji opskrbljuju 43 zemlje te zajednički imaju više od 50 000 000 krajnjih korisnika iz 10 000 sveučilišta i drugih ustanova visokog obrazovanja, istraživačkih instituta, knjižnica, muzeja, nacionalnih arhiva, bolnica itd. te 22 000 osnovnih i srednjih škola. Njome upravlja neprofitna organizacija DANTE (iz Ujedinjene Kraljevine), koja vodi konzorcij projekta sastavljen od 41 partnera.