Nove tehnologije

Brzi automobili na vodik

Brzi automobili na vodik
Depositphotos / Ilustracija

Bosch Engineering i Ligier Automotive uspostavili su strateško partnerstvo za razvoj vozila s motorom na vodik visokih performansi. Prvi korak zajedničkih aktivnosti je izrada pokaznog vozila temeljenog na Ligier JS2 R.

U usporedbi sa serijskim vozilom, Ligier JS2 RH2 s pogonom na vodik bit će opremljen novom vrstom karbonskog monokoka s tri integrirana spremnika vodika. Kao pogon koristi se prerađeni standardni V6 benzinski motor. U nadolazećim mjesecima dvije će tvrtke blisko surađivati kako bi prilagodile tehnologiju inovativnog vozila kako bi se već ovog ljeta moglo voziti na testnim stazama.

Bosch upravlja cjelokupnim konceptom vozila. To posebno uključuje motor, spremnik vodika i holistički sigurnosni koncept za vodik. U zajedničkom projektu Ligier je odgovoran za arhitekturu vozila te za integraciju H2 sustava i rashladnog sustava u vozilo.

Cilj projekta je izgraditi vozilo visokih performansi s motorom na vodik koji pruža dinamiku vožnje jednaku dinamici konvencionalnih sportskih automobila na benzinski pogon i time pokazati potencijal koji leži u razvoju specifičnih vozila u područjima upravljanja motorom i vodika skladištenje. Ligier JS2 RH2 bit će službeno predstavljen u sklopu 100. obljetnice utrke 24 sata Le Mansa u lipnju 2023. godine.

„Kao pružatelj inženjerskih usluga, otvoreni smo za tehnologiju i svoju zadaću vidimo paralelno istraživati različite tehničke opcije na putu prema klimatski neutralnoj mobilnosti i osmisliti najbolje rješenje u svakom slučaju za sve zahtjeve našeg svijeta kupaca. U tom kontekstu, pogon na vodik ima veliki potencijal, posebno u motosportu i sportskim automobilima visokih performansi," kaže Johannes-Jörg Rüger, predsjednik Bosch Engineeringa.

"Kao proizvođač trkaćih automobila i specijalnih vozila, moramo pružiti inovacije kako bismo odgovorili na izazove sutrašnjice kako bismo motosportu i vozilima visokih performansi ponudili novi put za razvoj. Ovaj je projekt dio strategije Ligier Automotivea da postane preferirani partner proizvođača automobila za integraciju novih energija i novih tehnologija," dodao je Jacques Nicolet, predsjednik Ligier Automotive.