Broj pametnih telefona nadmašio standardne mobitele

Broj pametnih telefona nadmašio standardne mobitele
Fotolia

Pametni telefoni na pragu su velike i značajne prekretnice, jer prema novim procjenama IDC-a ove se godine očekuje da će po prvi puta u povijesti broj isporučenih pametnih telefona u svijetu premašiti broj standardnih mobilnih telefona.

IDC u svome izvješću navodi kako će u 2013 biti isporučeno oko 958,8 milijuna pametnih telefona, što je rast od 32,7 posto u odnosu na 722,5 milijuna pametnih telefona isporučenih u 2012. Analitičari predviđaju da će smartphone uređaji činiti 52,5 posto svih mobilnih uređaja koje će biti isporučeni do kraja godine.

IDC smatra kako je ovo vrlo značajan događaj koji će obilježiti 2013 godinu te naznačiti prekretnicu za pametne telefone. Voditelj istraživanja u IDC Mobile Phone programu Ramon Llamas izjavio je kako mnogi prodavači standardnih mobitela i pametnih telefona ne samo da su uspjeli prilagoditi svoju ponudu prema pametnim telefonima, već su ih i dodatno istaknuli, te su tako postali njihova primarna vrijednost.

Očekuje se da će razlika u zastupljenosti standardnih mobilnih uređaja i pametnih telefona i dalje rasti. Tržište smartphone uređaja još uvijek ima dovoljno prostora za rast i razvoj, poput tržišta u Indiji i Rusiji gdje standardni mobilni uređaji dominiraju s 80 i 51 posto zastupljenosti. Iako se negativan trend koji je zahvatio standardne mobilne uređaje lagano usporava, pametni telefoni će sitnim ali sigurnim koracima povećavati udio u zastupljenosti.