Broj odbijenih aplikacija u Play Storeu porastao za 55 posto, suspenzija je više za čak 66 posto

Broj odbijenih aplikacija u Play Storeu porastao za 55 posto, suspenzija je više za čak 66 posto
Antonio Jularić

Google je na svom Play Storeu postrožio kriterije postavljanja aplikacija u prošloj godini, što se itekako osjetilo jer u odnosu na 2017. je 55 posto više odbijenica developerima. U porastu su i suspenzije aplikacija, na godišnjoj razini za više od 66 posto, što potvrđuje da Google nema milosti prema onima koji se ne pridržavaju sad već podosta rigoroznih pravila.

Time se Google Play Protect usluga za pregled aplikacija na Android mobilnim uređajima pokazala moćnijom no što se mislilo. er, ona skenira sve aplikacije koje može pronaći na internetu, a uz strojno učenje pažljivo razotkriva one koje su maliciozne i mogu biti opasne za korisnike, pa ih potom postavlja na crnu listu i pomaže korisnicima.

"Play Protect analizira svaku aplikaciju koju može pronaći na internetu, pa i one Android aplikacije koje nisu unutar Google Play Storea. Također, uočili smo da 80 posto prijestupa čine "ponavljači", pa smo se prilagodili kroz to i unaprijed uspjeli provoditi prevenciju bez obzira što bi "ponavljači" po suspenziji otvarali nove račune, naveo je Googleov Andrew Ahn.

Moglo bi to promijeniti cijeli dojam o Googleovom operativnom sustavu. Naime, Android prati loš glas kad je malware u pitanju jer mnogo ga je lakše implementirati na njega no na iOS. S tim Google muku muči praktički od prvog dana ulaska na tržište pametnih telefona, ali čini se da od uvođenja Google Play Protect okreće stvari u svoju korist.

Jer, s obzirom da je Google Play e-trgovina aplikacijama mnogo jednostavnija za koristiti od App Store, mogu nastati problemi. Ta otvorenost pogodna je cyber kriminalcima da učine štetu koju su zamislili mnogo lakše i brže, a dok ih se otkrije već su nekoliko koraka ispred, što znači da smišljaju što bi učinili sljedeće. Jasno je, nikad im nije bilo teže to učiniti u Android svijetu...