Broj odbijenih aplikacija u Play Storeu porastao za 55 posto, suspenzija je više za čak 66 posto

Broj odbijenih aplikacija u Play Storeu porastao za 55 posto, suspenzija je više za čak 66 posto

Foto: Antonio Jularić

Google je na svom Play Storeu postrožio kriterije postavljanja aplikacija u prošloj godini, što se itekako osjetilo jer u odnosu na 2017. je 55 posto više odbijenica developerima. U porastu su i suspenzije aplikacija, na godišnjoj razini za više od 66 posto, što potvrđuje da Google nema milosti prema onima koji se ne pridržavaju sad već podosta rigoroznih pravila.

Time se Google Play Protect usluga za pregled aplikacija na Android mobilnim uređajima pokazala moćnijom no što se mislilo. er, ona skenira sve aplikacije koje može pronaći na internetu, a uz strojno učenje pažljivo razotkriva one koje su maliciozne i mogu biti opasne za korisnike, pa ih potom postavlja na crnu listu i pomaže korisnicima.

"Play Protect analizira svaku aplikaciju koju može pronaći na internetu, pa i one Android aplikacije koje nisu unutar Google Play Storea. Također, uočili smo da 80 posto prijestupa čine "ponavljači", pa smo se prilagodili kroz to i unaprijed uspjeli provoditi prevenciju bez obzira što bi "ponavljači" po suspenziji otvarali nove račune", naveo je Googleov Andrew Ahn.

Moglo bi to promijeniti cijeli dojam o Googleovom operativnom sustavu. Naime, Android prati loš glas kad je malware u pitanju jer mnogo ga je lakše implementirati na njega no na iOS. S tim Google muku muči praktički od prvog dana ulaska na tržište pametnih telefona, ali čini se da od uvođenja Google Play Protect okreće stvari u svoju korist.

Jer, s obzirom da je Google Play e-trgovina aplikacijama mnogo jednostavnija za koristiti od App Store, mogu nastati problemi. Ta otvorenost pogodna je cyber kriminalcima da učine štetu koju su zamislili mnogo lakše i brže, a dok ih se otkrije već su nekoliko koraka ispred, što znači da smišljaju što bi učinili sljedeće. Jasno je, nikad im nije bilo teže to učiniti u Android svijetu...

Još iz kategorije

Krenule prijave za četvrto izdanje Good Game Zagreb turnira

Krenule prijave za četvrto izdanje Good Game Zagreb turnira

26.03.2019. komentiraj

Četvrto izdanje regionalnog esports turnira Good Game održat će se u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, 10. i 11. svibnja. Očekuje se nastup 192 natjecatelja i 32 vodeće kompanije iz Hrvatske i regije uz više od 2000 posjetitelja.

Apple predstavio Apple Card, Apple Arcade, TV Plus i Apple News Plus

Apple predstavio Apple Card, Apple Arcade, TV Plus i Apple News Plus

26.03.2019. komentiraj

Apple se dugo pripremao za poseban događaj, na kojem nije bilo hardvera i zato je iPad, AirPods i iMac liniju predstavio ranije u ožujku te se potpuno okrenuo velikom showu. Naravno, sva pažnja se okrenula prema novitetima i da budu “glasniji”, pobrinule su se brojne slavne osobe na samom događaju, i to ne u ulozi običnih promatrača, već prezentera noviteta.

Google uvodi nova pravila za ikone aplikacija u Google Play Storeu

Google uvodi nova pravila za ikone aplikacija u Google Play Storeu

26.03.2019. komentiraj

Google više ne misli dopuštati potpunu slobodu na Google Play Storeu, kad se radi o obliku ikonica je trenutno vlada pravi mali kreativni kaos i u ponajvećoj kompaniji svijeta ipak žele biti što je moguće bliže estetskom savršenstvu pa će zato developeri morati slijediti nova pravila i pridržavati ih se.