Broj korisnika digitalnih identifikacijskih dokumenata na globalnoj će razini premašiti 6,5 milijardi do 2026.

Broj korisnika digitalnih identifikacijskih dokumenata na globalnoj će razini premašiti 6,5 milijardi do 2026.
DepositPhotos

Broj korisnika digitalnih identifikacijskih dokumenata na globalnoj će razini premašiti 6,5 milijardi do 2026., što je poveći rast u odnosu na 4,2 milijarde iz ove godine, navodi Juniper Research.

Inače, digitalni identifikacijski dokument je digitalni prikaz fizičkog identifikacijskog dokumenta te je kao takav jednako važan. A u trenutnoj situaciji kojoj svjedočimo na globalnoj razini, itekako je bitan. Jer, ovaj rast veći od 50 posto ubrzala je pandemija koronavirusa i odražava tu rastuću važnost digitalnog identiteta u sektorima kao što su državne usluge.

Također, novo istraživanje pokazalo je da su jednostavnost i jednakost pri pristupu ključni čimbenici za korištenje digitalnog identiteta u državnim službama. Ujedno, ono preporuča da se vlade udruže s dobavljačima digitalnog identiteta s različitim skupovima podataka o identitetu kako bi osigurale uključivu digitalnu transformaciju u e-Vladi.

Pokazalo se i da će digitalne osobne iskaznice, gdje se digitalni detalji učitavaju direktno na nju, koristiti više od četiri milijarde ljudi na globalnoj razini 2026., dok će ih u ovoj godini biti 2,5 milijarde. Očekivano, ova stalna digitalizacija preduvjet je za mnoge digitalne inicijative unutar eUprave i omogućit će značajne digitalne iskorake u narednih pet godina.

"Osobne iskaznice ovog tipa bile su kontroverzne u nekim zemljama zbog zabrinutosti za privatnost, ali one su dobro uspostavljen mehanizam za digitalizaciju prakse identiteta. Ako se pristupom trećih strana pravilno upravlja, osobne iskaznice mogu biti u središtu tržišta digitalnog identiteta, ali moraju biti podržane robusnim procesima", objasnila je koautorica istraživanja Damla Sat.

Nadalje, ono je pokazalo da, iako je prevara e-trgovine bila raširena, državne usluge se ne smiju zanemariti iz perspektive provjere. Budući da su dokumenti koje izdaju vlade kritični za procese utvrđivanja identiteta, bilo kakvo kompromitiranje tih dokumenata vrlo je rizično. Stoga vlade koje izdaju digitalne identifikacijske dokumente moraju surađivati ​​s dobavljačima za provjeru koji nude niz različitih scenarija provjere u različitim slučajevima upotrebe, inače se neće uspjeti osigurati od prevara.