Broj developera koji sudjeluju u open source projektima u padu

Broj developera koji sudjeluju u open source projektima u padu

Foto: DepositPhotos

Sudjelovanje developera u open source projektima smanjilo se, ali 63 posto onih koji su aktivno sudjelovali u njima dodatno su povećali angažman. Barem tako pokazuje izvješće od strane DigitalOceana.

Od onih koji su sudjelovali u istraživanju na kojem se temelji izvješće, njih 29 posto tvrdi da se odlučilo aktivnije sudjelovati u projektima jer su imali više vremena na raspolaganju. Njih 28 posto kao razlog istaknulo je želju za učenje, a njih 15 posto bilo je odlučno sudjelovati u projektima jer vjeruju u njih i nešto im predstavljaju.

Kad se pogleda po svjetskim regijama, u Azijsko-pacifičkoj je zabilježen najveći rast aktivnosti - kod čak 51 posto developera. U Sjedinjenim Američkim Državama je pak 44 posto developera ustvrdilo da im je aktivnost ostala na identičnoj razini, u Velikoj Britaniji 43 posto i Kanadi 42 posto. Dakle, pandemija koronavirusa nije promijenila njihove navike ili povećala potrebu za sudjelovanjem u open source projektima.

Za open source jako je bitno sudjelovanje, kao i aktivnost, od strane developera. Oni imaju sposobnost "zagrebati najdublje ispod površine" pa na taj način poboljšati projekt ili otkloniti eventualne probleme. Ali, ako ih se ne motivira, teško da će sudjelovati i biti aktivniji u većoj mjeri no što su trenutno.

Zaključak je da bi za posao trebali biti novčano nagrađeni. Konkretnije, tako misli 54 posto ispitanika, dok je svega njih 14 posto navelo da i jesu plaćeni za posao koji rade. Tako nešto izaziva podosta rasprava jer open source je besplatan i čini se nepravedno da netko bude plaćen za njega.

Istovremeno, open source u poslovanju koriste individualci i organizacije, što znači da zahvaljujući njemu ostvaruju zaradu pa to dovodi do argumenta da bi stručnjaci koji sve to omogućavaju ipak trebali imati neku konkretniju nagradu za to.

Još iz kategorije

Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka

Zaštitite svoje podatke prije nego se riješite medija za pohranu podataka

02.03.2021.

Institut Ponemon u izvješću za 2017. godinu objavio je da u prosjeku svaki gubitak osjetljivog i(li) privatnog podatka korisnika ili klijenta košta 141 američki dolar, što nije mala stvar s obzirom da veće organizacije i kompanije imaju milijune takvih podataka u svojih arhivama, bilo da se radi o cloudu ili fizičkom načinu pohrane.

Paket24 dostavlja pakete do 10 kilograma na sve otoke

Paket24 dostavlja pakete do 10 kilograma na sve otoke

02.03.2021.

Hrvatska pošta je za sve otoke omogućila dostavu paketa mase do 10 kilograma putem usluge brze dostave Paket24. Izmjenama pravila o uručenju, usluga Paket24 izjednačena je s univerzalnom uslugom, a maksimalna masa umjesto dosadašnja dva kilograma iznosi 10 kilograma.

HANFA poziva na prijedloge i mišljenja o budućem EU pravnom okviru dijela kripto-imovine

HANFA poziva na prijedloge i mišljenja o budućem EU pravnom okviru dijela kripto-imovine

02.03.2021.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) poziva sve zainteresirane sudionike kripto tržišta i financijskog tržišta da predlože i komentiraju prijedlog Europske komisije kojim će se u budućnosti urediti regulatorni okvir za tržišnu infrastrukturu utemeljenu na tehnologiji decentraliziranog vođenja evidencije transakcija (tzv. DLT – Distributed Ledger Technology).