Broj developera koji sudjeluju u open source projektima u padu

Broj developera koji sudjeluju u open source projektima u padu
DepositPhotos

Sudjelovanje developera u open source projektima smanjilo se, ali 63 posto onih koji su aktivno sudjelovali u njima dodatno su povećali angažman. Barem tako pokazuje izvješće od strane DigitalOceana.

Od onih koji su sudjelovali u istraživanju na kojem se temelji izvješće, njih 29 posto tvrdi da se odlučilo aktivnije sudjelovati u projektima jer su imali više vremena na raspolaganju. Njih 28 posto kao razlog istaknulo je želju za učenje, a njih 15 posto bilo je odlučno sudjelovati u projektima jer vjeruju u njih i nešto im predstavljaju.

Kad se pogleda po svjetskim regijama, u Azijsko-pacifičkoj je zabilježen najveći rast aktivnosti - kod čak 51 posto developera. U Sjedinjenim Američkim Državama je pak 44 posto developera ustvrdilo da im je aktivnost ostala na identičnoj razini, u Velikoj Britaniji 43 posto i Kanadi 42 posto. Dakle, pandemija koronavirusa nije promijenila njihove navike ili povećala potrebu za sudjelovanjem u open source projektima.

Za open source jako je bitno sudjelovanje, kao i aktivnost, od strane developera. Oni imaju sposobnost "zagrebati najdublje ispod površine" pa na taj način poboljšati projekt ili otkloniti eventualne probleme. Ali, ako ih se ne motivira, teško da će sudjelovati i biti aktivniji u većoj mjeri no što su trenutno.

Zaključak je da bi za posao trebali biti novčano nagrađeni. Konkretnije, tako misli 54 posto ispitanika, dok je svega njih 14 posto navelo da i jesu plaćeni za posao koji rade. Tako nešto izaziva podosta rasprava jer open source je besplatan i čini se nepravedno da netko bude plaćen za njega.

Istovremeno, open source u poslovanju koriste individualci i organizacije, što znači da zahvaljujući njemu ostvaruju zaradu pa to dovodi do argumenta da bi stručnjaci koji sve to omogućavaju ipak trebali imati neku konkretniju nagradu za to.