Broj Bitcoin bankomata u svijetu prešao broj od 6000

Broj Bitcoin bankomata u svijetu prešao broj od 6000
DepositPhotos

Bitcoin odavno nije nekakav marginalni hit već je planetarno popularan, na njemu se može zaraditi i koristi se kao sredstvo plaćanja u raznim dijelovima svijeta. Ali, ako želite fizički do novca, nemate baš puno izbora bez obzira što se to polako mijenja. Zato je zanimljivo vidjeti u kojim zemljama svijeta postoji najviše bankomata za bitcoin.

Istraživanje je proveo CoinATMRadar te naveo da u ovom trenutku diljem svijeta postoji 6004 Bitcoin bankomata, od kojih je njih 65 posto u Sjedinjenim Američkim Državama. Nadalje, kroz listopad je u svijetu postavljeno 108 novih bankomata, ako se usporedi sa situacijom iz rujna ove godine. Prosječno, dnevno ih se postavlja 11 diljem svijeta, što je najbrže dosad.

U brojkama, SAD ima 4126 bankomata, Kanada njih 729, potom slijede Velika Britanija s njih 295, Austrija s njih 193, a druge su države osjetno ispod, kao Španjolska s 86 bankomata ili Rusija s njih 62. Kina je zabranila kriptovalute pa se na njenom teritoriju više ne mogu pronaći bankomati. Što se Hrvatske tiče, postoji ih šest, a njihove lokacije možete pronaći OVDJE.

Nisu mnogo napredniji ni naši susjedi, u Srbiji je također šest bankomata, u Bosni i Hercegovini svega jedan, ali zato odskače ponešto Slovenija s 14 bankomata, zatim Mađarska s njih 22 i Italija sa 60. Crna Gora nije na listi, odnosno, nema niti jedan Bitcoin bankomat na svom teritoriju.

U ovom trenutku, za jedan bitcoin može se dobiti 56.522,06 kuna, odnosno 8412,06 američkih dolara. Dakle, vrijednost najpopularnije kriptovalute stabilna je posljednjih mjeseci te postepeno raste, što se nije činilo s početkom ove godine, kad se sugerirao oštar pad, ponajviše jer se u Aziji njime prestalo trgovati na legalan način, a i mnoge su države počele postavljati restrikcije pri baratanju kriptovalutama. Ipak, bitcoin je pokazao snagu te se izborio za svoju poziciju i sad je podosta jasno da nikamo ne ide još jedno duže vrijeme...