Broj Bitcoin bankomata u svijetu brzo raste i sada ih je gotovo 7000

Broj Bitcoin bankomata u svijetu brzo raste i sada ih je gotovo 7000

Bitcoin odavno nije nekakav marginalni hit već je planetarno popularan, na njemu se može zaraditi i koristi se kao sredstvo plaćanja u raznim dijelovima svijeta. Ali, ako želite fizički do novca, nemate baš puno izbora bez obzira što se to polako mijenja. Zato je zanimljivo vidjeti u kojim zemljama svijeta postoji najviše bankomata za bitcoin.

Istraživanje je proveo CoinATMRadar te naveo da u ovom trenutku diljem svijeta postoji 6852 Bitcoin bankomata u 73 zemlje svijeta, od kojih je njih 4879 u Sjedinjenim Američkim Državama. Nadalje, kroz siječanj su u svijetu postavljena 432 nova bankomata, ako se usporedi sa situacijom iz prosinca prošle godine. Prosječno, dnevno ih se postavlja 14 diljem svijeta, što je najbrže dosad.

Uz Kanada njih 742, potom slijede Velika Britanija s njih 306, Austrija s njih 167, a druge su države osjetno ispod, kao Španjolska s 81 bankomatom ili Švicarska s njih 80. Kina je zabranila kriptovalute pa se na njenom teritoriju više ne mogu pronaći bankomati. Što se Hrvatske tiče, postoji ih šest, a njihove lokacije možete pronaći OVDJE.

Nisu mnogo napredniji ni naši susjedi, u Srbiji je pet bankomata, ali zato odskače ponešto Slovenija s 14 bankomata, zatim Mađarska s njih 42 i Italija sa 59. Crna Gora i Bosna i Hercegovina nisu na listi, odnosno, nemaju niti jedan Bitcoin bankomat na svom teritoriju.

U ovom trenutku, za jedan bitcoin može se dobiti 69.140,47 kuna, odnosno 10.029,90 američkih dolara. Dakle, vrijednost najpopularnije kriptovalute stabilna je posljednjih mjeseci te kontinuirano raste, što se nije činilo s početkom prošle godine, kad se sugerirao oštar pad, ponajviše jer se u Aziji njime prestalo trgovati na legalan način, a i mnoge su države počele postavljati restrikcije pri baratanju kriptovalutama. Ipak, bitcoin je pokazao snagu te se izborio za svoju poziciju i sad je podosta jasno da nikamo ne ide...