Boschov odjel medicinski rješenja stvorio brzi test na korona virus

Boschov odjel medicinski rješenja stvorio brzi test na korona virus

Pandemija koronavirusa predstavlja izniman izazov zdravstvenim sustavima diljem svijeta jer previše je nepoznanica i presporo se razotkrivaju, što nikako ne uspijeva ubrzati proces usporavanja i zaustavljanja aktualne krize. No, Bosch je možda na tragu pozitivnog iskoraka s brzim automatiziranim testom na korona virusa.

Naime, ta njemačka kompanija na tržište je izbacila potpuno automatizirani test za koronavirus, koji može pomoći u bržem postavljanju dijagnoza. Na taj se način prije može otkriti ima li osoba koronavirus ili nema, odnosno, je li ga preboljela. Ubrzavanjem procesa u tom smislu, može se rasteretiti zdravstveni sustav i postavljati stvari u normalu.

Ta molekularna dijagnostika radi na Vivalytic uređaju za analizu, kojeg je proizveo Boschov odjel za "medicinska rješenja" i s razlogom su u kompaniji ponosni na njega.

"Želimo da rapidni način testiranja na COVID-19 igra bitnu ulogu u zaustavljanju pandemije koronavirusa što je prije moguće. Ubrzali bismo tako identifikaciju bolesti, ali i prekid izolacije zaraženih osoba", kazao je Volkmar Denner, predsjednik uprave u Robertu Boschu.

Uređaj je razvijen u samo šest tjedana i treba mu oko dva i pol sata da identificira zarazu, odnosno, njen izostanak. Također, uređaj može dijagnosticirati još devet respiratornih bolesti - simultano. Točnost mu je 95 posto, a uzorak potreban za identifikaciju uzima se iz nosa.

Na tržištu će Boschov izum biti dostupan početkom travnja, a potom i u drugim dijelovima Europe. Veliko je to postignuće i sigurno će pomoći. Kao što je Kinezima pomogao uređaj Alibabe, koji se bazira na umjetnoj inteligenciji i s 96 posto točnosti u dvadesetak sekundi može dijagnosticirati koronavirus.