Tehnologija u praksi

Bosch potiče upotrebu umjetne inteligencije

Bosch potiče upotrebu umjetne inteligencije
Depositphotos

Bosch je pohvalio svoju predanost korištenju umjetne inteligencije. U proteklih pet godina tvrtka je podnijela patentne prijave za više od 1000 AI izuma, što je čini jednim od vodećih podnositelja zahtjeva za AI patente u Europi.

Nedavni tehnološki razvoj u području generativne umjetne inteligencije i onoga što je poznato kao temeljni modeli također nudi posve nove mogućnosti. Ovi modeli mogu generirati sadržaj kao što je softverski kod, tekst, slike i glazba. Ono što ih čini posebno moćnima u usporedbi s prethodnim AI modelima je to što su obučeni na ogromnim količinama podataka. Ova širina i količina informacija omogućuje modelima temelja da prevode između jezika, na primjer, i da rade na zadacima na strukturiran način.

“Tehnološki pomaci otvaraju potpuno novo poglavlje u području umjetne inteligencije”, kaže Tanja Rückert, članica uprave i glavna digitalna direktorica Boscha.

“Ovaj napredak utjecat će na gotovo sva područja društva kao i na procese u tvrtkama. Želimo iskoristiti ovaj potencijal za Bosch – i za naše klijente i za naše suradnike“, objašnjava Tanja Rückert.

.Zato Bosch trenutačno ima stručnjake za umjetnu inteligenciju iz istraživanja i odjela koji istražuju specifične primjene koje ovi novi modeli umjetne inteligencije nude tvrtki.

“Posljednjih godina Bosch je dobro napredovao u razvoju AI u svojim odjelima i na svojim lokacijama diljem svijeta. Mi brzo i uspješno uvodimo AI u naše aplikacije. Ovdje dobro napredujemo“, tvrdi Tanja Rückert.

Prije kraja ove godine svi proizvodi i rješenja trebali bi sadržavati AI ili biti razvijeni ili proizvedeni uz njegovu pomoć. Tvrtka je prvotno postavila ovaj cilj za 2025., ali sada je na putu da ga postigne dvije godine ranije. Za to je zaslužno i više od 300 istraživača umjetne inteligencije koji trenutno rade na razvoju novih metoda umjetne inteligencije.

“Mi smatramo umjetnu inteligenciju, u kombinaciji s povezivanjem proizvoda, ključnom tehnologijom i pokretačem napretka u našem društvu. Naš primarni cilj je da umjetna inteligencija koristi ljudima,” kaže Rückert. Bosch je usredotočen na industrijsku umjetnu inteligenciju, drugim riječima, inteligentne algoritme u kombinaciji sa stručnošću u području transporta, proizvodnje i zgradarstva. Tvrtka primjenjuje vlastite snage u proizvodnji složenih, fizičkih objekata i kombinira ih sa svojim dugogodišnjim iskustvom u području umjetne inteligencije. To je u suprotnosti s američkim i kineskim IT tvrtkama koje koriste AI prvenstveno za izgradnju modela ljudi i njihova ponašanja.