VRIJEME PROMJENA

Bosch obučava preko 130.000 suradnika

Bosch obučava preko 130.000 suradnika
Depositphotos

Sve starije društvo i nedostatak radne snage utječu na gotovo svaku tvrtku. Zato je 2022. Bosch ponudio više od 30.000 seminara za obuku diljem svijeta, na kojima je sudjelovalo više od 520.000 suradnika.

“Bosch se suočava s ovim izazovima kao predan poslodavac: usredotočeni smo na obuku i usavršavanje, kao i na inteligentnu tehnologiju koja olakšava rad suradnika,” rekao je Stefan Grosch, član upravnog odbora Boscha i direktor industrijske odnosa. “Gledajući metriku za prvu polovicu godine, očekujemo da ćemo 2023. obučiti oko 50 posto više Bosch sudionika nego godinu prije.”

Jedan fokus obuke bila je tehnološka stručnost. Više od 130.000 sudionika moglo je steći znanja o tehnologijama budućnosti kao što su elektromobilnost, softversko inženjerstvo i Industrija 4.0. Predanost obuci ne završava na vratima tvornice tvrtke. Uz akademije, edukacijske centre i tečajeve, Bosch drugim tvrtkama, kupcima i zainteresiranim stranama nudi mogućnost stjecanja znanja.

U vezi s Industrijom 4.0, na primjer, tvrtka čini više od 100 programa obuke o digitalizaciji i povezanosti u proizvodnji dostupnima izvana putem Bosch Connected Industry, Bosch Rexroth i instituta za obuku. “Bosch promovira cjeloživotno učenje. To je ključ trajnog profesionalnog i poslovnog uspjeha,” rekao je Grosch. Naglasio je da je to također bitno za gospodarski učinak zemlje. "Ako želimo održati prosperitet u Njemačkoj i ostati uspješni kao izvozna i industrijska nacija, moramo još više ulagati u usavršavanje i inteligentnu tehnologiju te aktivno poticati ljude da se upišu."

Bosch svim suradnicima nudi priliku za profesionalni razvoj. U 2022. suradnici su u prosjeku pohađali jednu do dvije edukacije; osim toga, završili su dva do tri tečaja na webu. Otprilike 6000 seminara bavi se tehnologijama budućnosti. Trajući u prosjeku dva dana, ovi seminari su posebno temeljiti.

Digitalizacija često određuje ne samo temu i sadržaj tečajeva nego i njihov oblik: 2022. online tečajevi činili su dvije trećine svih sati obuke za Boscheve suradnike. „Digitalizacija postaje poticaj za obuku tvrtki i njihove radne snage; omogućuje učenje neovisno o mjestu i vremenu i daje ljudima priliku da iz prve ruke iskuse nove tehnologije kao što je umjetna inteligencija,” izjavila je Bosch CDO i članica upravnog odbora Tanja Rückert.

Samo prošle godine Bosch je potrošio oko 300 milijuna eura na profesionalni razvoj svojih suradnika. "U Boschu razvijamo tehnologiju koja je 'Izumljena za cijeli život'. Da bismo to učinili, potreban nam je pravi tim s talentiranim ljudima na svim pozicijama i trebaju nam da neprestano poboljšavaju i proširuju svoje vještine", rekao je Grosch.

Boston Consulting Group procjenjuje gubitak potencijalne proizvodnje za njemačko gospodarstvo na 86 milijardi eura. Njemačka gospodarska i industrijska komora procjenjuje da je to čak i više, na nešto manje od 100 milijardi eura godišnje. U međunarodnoj usporedbi zemalja s najjačim gospodarstvima, gubici njemačkog gospodarstva drugi su najveći nakon Sjedinjenih Država.

“U natjecanju za najbolje talente, tvrtke moraju staviti sve na kocku. Korporativni pristup usmjeren na budućnost također znači prepoznavanje prilika za strukovno osposobljavanje i profesionalni razvoj te njihovo pružanje radnoj snazi. Visoko kvalificirano osoblje je odlučujuća konkurentska prednost,” dodao je Grosch.