Bosch i Daimler prvi u svijetu dobivaju odobrenje za parkiranje bez vozača i bez ljudskog nadzora

Bosch i Daimler prvi u svijetu dobivaju odobrenje za parkiranje bez vozača i bez ljudskog nadzora

Bosch i Daimler došli su do prekretnice na putu do automatizirane vožnje jer dvije su tvrtke, kako same tvrde, sada dobila odobrenje nadležnih tijela u pokrajini Baden-Württemberg za svoj sustav automatiziranog parkiranja u parkirnoj garaži Muzeja Mercedes-Benz u Stuttgartu. Automatiziranoj se usluzi parkiranja pristupa putem aplikacije za pametni telefon te za nju nije potreban vozač za slučaj sigurnosti. To je čini prvom potpuno automatiziranom funkcijom parkiranja u svijetu SAE razine 41 koja je dobila službeno odobrenje za svakodnevnu uporabu.

„Ova odluka nadležnih tijela pokazuje da su inovacije poput automatizirane usluge parkiranja moguće najprije u Njemačkoj,” rekao je dr. Markus Heyn, član upravnog odbora Robert Bosch GmbH. „Vožnja i parkiranje bez vozača važni su koraci prema mobilnosti sutrašnjice. Automatizirani sustav parkiranja dokaz je velikog napretka koji smo postigli u razvoju“, ističe Heyn.

„Ovo odobrenje nadležnih tijela u pokrajini Baden-Württemberg postavlja presedan u vezi s dobivanjem budućih odobrenja za usluge parkiranja u parkirnim garažama diljem svijeta”, rekao je dr. Michael Hafner, voditelj odjela pogonske tehnologije i automatizirane vožnje tvrtke Daimler AG. „Kao predvodnici u području automatizirane vožnje, ovim projektom utiremo put prema masovnom pružanju automatizirane usluge parkiranja u budućnosti“, pojašnjava Hafner.

Od samih početaka najvažniji je prioritet tvrtki Bosch i Daimler bila sigurnost usluge parkiranja. Budući da još ne postoji službeni postupak odobravanja funkcija automatizirane vožnje za koje nije potreban vozač, lokalna su nadležna tijela (regionalno upravno tijelo u Stuttgart i ministarstvo prometa pokrajine Baden-Württemberg) od samih početaka nadgledala projekt u suradnji sa stručnjacima njemačkog certifikacijskog tijela TÜV Rheinland. Njihov je cilj bio procijeniti radnu sigurnost tehnologije za motorna vozila i parkirne garaže.

Suradnja je dovela do stvaranja sveobuhvatnog sigurnosnog koncepta s odgovarajućim kriterijima za testiranje i dobivanje odobrenja koji se mogu primijeniti i neovisno o ovom probnom projektu. Razvojni su inženjeri u okviru koncepta odredili način na koji vozilo bez vozača otkriva pješake i druge automobile na putu i pouzdano se zaustavlja kada naiđe na prepreku.

Uspostavljena je i sigurna komunikacija među svim komponentama sustava i poduzeti su koraci za osiguravanje pouzdane aktivacije manevra parkiranja.

Dovezite se do parkirne garaže, izađite iz vozila i pošaljite ga na parkirno mjesto jednostavnim dodirom zaslona pametnog telefona. Za automatiziranu uslugu parkiranja nije potreban vozač. Kada vozač napusti parkirnu garažu kako bi obavljao svoje poslove, automobil se odvozi na dodijeljeno parkirno mjesto, gdje se i parkira. Zatim se automobil vrati na mjesto gdje je bio ostavljen na potpuno jednak način. Postupak se temelji na međudjelovanju inteligentne infrastrukture parkirne garaže iz Boscha i tehnologiji za motorna vozila iz Mercedes-Benza.

Boschevi senzori u parkirnoj garaži nadziru prolaz za vožnju i njegovo okruženje te pružaju informacije potrebne za navođenje vozila. Tehnologija u automobilu pretvara naredbe koje je uputila infrastruktura u manevre vožnje. Na taj se način automobili sami mogu voziti uz i niz rampe te se premještati između katova parkirne garaže. Ako senzori infrastrukture otkriju prepreku, vozilo se na vrijeme zaustavlja.

Bosch i Daimler 2015. godine započeli su s razvojem potpuno automatiziranog parkiranja bez vozača, a u ljeto 2017. njihovo je probno rješenje u parkirnoj garaži Muzeja Mercedes-Benz u Stuttgartu došlo do važne prekretnice: automatizirana usluga parkiranja u stvarnim uvjetima, sa i bez vozača za volanom, prvi je put predstavljena javnosti. Nakon premijere uslijedilo je intenzivno testiranje i faza pokretanja. Posjetitelji muzeja od 2018. godine mogli su uživo upotrijebiti uslugu parkiranja uz osposobljeno sigurnosno osoblje i podijeliti svoja iskustva. Jedan od aspekata probnog projekta odnosio se na testiranje koncepata osvjetljenja na vozilima. Tirkizno osvjetljenje označava da je vozilo u načinu automatizirane vožnje i obavještava prolaznike i druge sudionike u prometu da je vozilo u načinu samostalnog upravljanja. Uvidi tih testiranja navedeni su u nedavnom izdanju norme 3134 udruženja SAE. Dobivanje završnog odobrenja nadležnih tijela buduća je velika prekretnica za tvrtke Bosch i Daimler: uskoro će zainteresirane strane moći uživo isprobati inovativne usluge parkiranja u svakodnevnoj uporabi u parkirnoj garaži Muzeja Mercedes-Benz, bez dodatnog nadzora vozača radi sigurnosti.

DOŽIVITE BOSCH NA IZLOŽBI IAA 2019. u Frankfurtu: Razvijanje novog pristupa mobilnosti, sigurna, održiva i zanimljiva mobilnost cilj je koji si je zadala tvrtka Bosch. Na tehnološkoj razini dobavljač tehnologije i usluga želi ove ciljeve postići uporabom personalizacije, automatizacije, povezivosti i elektrifikacije. Na izložbi IAA 2019. Bosch će predstaviti najnovija rješenja za sigurniju i učinkovitiju vožnju, mobilnost dostupnu na zahtjev i pretvaranje automobila u osobne pomoćnike.

Još iz kategorije

Završen Gamescom 2019 – raj za gejmere

Završen Gamescom 2019 – raj za gejmere

24.08.2019. komentiraj

Najveći svjetski sajam igara Gamescom u Kölnu danas je zatvorio svoja vrata nakon peta dana intenzivnog dogovaranja novih poslova, ali i igranja najnovijih igara koje se tek očekuju na tržištu. Gamescom je okupio ponovno i poslovnu zajednicu na posebno dijelu koji je održan prva dva dana i gdje su developeri međusobno razgovarali o razvoju igara, enginima za igre, novim modelima animacija, dok su izdavači tražili potencijalne nove uspješnice.

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

24.08.2019. komentiraj

Hrvatska znanstvenica, teorijska fizičarka, prof. dr. sc. Željka Fuchs Stone, direktorica Centra za klimu i vodu na institutu New Mexico Tech, poznata i kao lovkinja na uragane, započela je sa svojim kolegama znanstvenicima novi projekt “OTREC”, kojim planiraju razotkriti misterij nastanka uragana.

GNOME  i KDE zajednički za Linux desktop

GNOME i KDE zajednički za Linux desktop

23.08.2019. komentiraj

Linux za desktop računala ima mnogo obožavatelja, ali nikad nije uspio pridobiti mase u smislu kao Windows ili Mac OS, što je posljedica fragmentacije izvedene od strane različitih proizvođača. O tome je pričao i osnivač Linuxa Linus Torvalds, no možda ta kritika više neće vrijediti sad kad su dva najveća rivala za Linux desktop odlučila raditi zajedno.