Borba za trogodišnji ugovor i 181 milijuna kuna Microsoft licenci za državu

Borba za trogodišnji ugovor i 181 milijuna kuna Microsoft licenci za državu
DepositPhotos

Središnji državni ured za središnju javnu nabavu raspisao je možda jedan od najvećih pojedinačnih IT tendera u ovoj godini, kao treba reći da CARNetovi tenderi za e-skole kad se zbroje ove godine premašuju sigurno pola milijarde kuna. No ovog puta u igri je 181 milijuna kuna za tri godine korištenja Microsoftovih operativnih sustava, alata u državnoj upravi.

Ove godine natječaj će biti vrlo zanimljiv jer prije svega postojeći trogodišnji ugovor je već istekao i trebalo je ovo napraviti prije, a s druge strane ne traži se više obvezno imanje Enterprise agreement odnosno statusa LSP/LAR za isporuku više od 500 licenci.

Nekad su se na ovakve tendere mogle javiti samo velike tvrtke s takvim potrebnim Microsoftovim LSP/LAR  statusom. U ovom trenutku u Hrvatskom samo tri tvrtke imaju LSP/LAR Span, Combis i Softline, a početkom godine taj status izgubio je King ICT. Na ICT tržištu ističu kako je povećan broj potencijalnih natjecatelja u tenderu, drugi ističu kako se išlo na ruku King ICT-u, a treći ističu kako postoji velika mogućnost da se javi neki LSP/LAR Microsoft partner iz Europe jer je zaista lijepih 181 milijuna kuna (bez PDV-a) u igri.

Središnji državni ured za središnju javnu nabavu se osigurao s nekoliko važnih okidača za eliminaciju neozbiljnih igrača što je i razumljivo. Tako je potrebno pri prijavi dati 5,4 milijuna kuna jamstva za ozbiljnost ponude i još 10 posto jamstva za uredno ispunjenje okvirnog sporazuma i to u visini od 10 posto vrijednosti okvirnog sporazuma.

Dakle maksimalan iznos je 18,1 milijun kuna. Sve je ovo potrebno dati u obliku zadužnica tvrtke. Uz to, drugi okidač za dobivanje tendera, dakle za velike tvrtke i velike poslove je broj certificiranih stručnjaka koji se bodiju tako da što ih tvrtka ima više do ima više bodova u tom dijelu bodovanja.

U svakom slučaju vit će zanimljivo vidjeti kako će se odvijati jedan od najvećih IT tendera ove godine.