Booking.com objavio finalistice za nagrade Technology Playmaker Awards za 2020. godinu

Booking.com objavio finalistice za nagrade Technology Playmaker Awards za 2020. godinu

Booking.com, jedna od vodećih online tvrtki na području putovanja i jedan od predvodnika na području digitalnih tehnologija, danas je objavio imena finalistica za nagradu Technology Playmaker Awards za 2020. godinu. Ovo je treća godina dodjeljivanja nagrada kojima se odaje počast ženama koje uz pomoć tehnologije nastoje preobraziti tvrtke, branše i zajednice te koje su nadahnuće budućim generacijama talentiranih žena na području tehnologije.  Među inovativnim tehnološkim umovima koji oblikuju poslovni svijet i društvo današnjice ove se godine nalaze finalistice kao što su programerka koja vodi ‚coding caravan‘, program čiji je cilj podučiti programiranju djevojčice u Kirgistanu, osnivačica online obrazovne platforme kojom se promiče financijska inkluzija među djevojčicama i ženama u Argentini te organizacija kojoj je cilj koordinacija odgovora međunarodne tehnološke zajednice na potrebe izbjeglica, tražitelja azila i raseljenih osoba.

U ovogodišnjem užem izboru u 9 kategorija nalazi se 45 finalistica koje dolaze iz 20 zemalja, uključujući Argentinu, Australiju, Boliviju, Japan, Izrael, Indiju, Nigeriju, Singapur, Ujedinjene Arapske Emirate i Ujedinjeno Kraljevstvo. Svaka natjecateljica je izabrana za finalisticu na temelju njezinih ostvarenja na području tehnologije, načina upotrebe tehnologije u poslovanju i društvu ili konstantne predanosti promicanju različitosti te ih se smatra već ostvarenim ili budućim predvodnicama na području tehnologije. Njihovi skupni doprinosi sežu od tehnoloških inovacija u medicinskoj tehnologiji i ženskom zdravlju, obnovljive energije, financijske tehnologije i digitalnih plaćanja preko stvaranja prilika za poduzetnice i startup tvrtke na području tehnologije koje promiču žene pa do poticanja razvoja rasprave o različitostima u tehnološkoj branši.

„Svaka od ovogodišnjih finalistica za nagradu Technology Playmaker Awards pokazala je iznimna postignuća na području tehnologije, bilo u vidu inovacija i poduzetničkog duha, poslovnog vođenja i društvenog utjecaja, mentorstva i inspiracije budućim generacijama, ili borbe za veću inkluziju. Ove stručnjakinje na području tehnologije i zagovornice različitosti dolaze iz različitih okružja, od gospodarstava u razvoju do već uspostavljenih tehnoloških središta, a povezuje ih nevjerojatna nadarenost i optimizam u vezi s budućnosti tehnološkog sektora. Ponosni smo na napredak koji smo ostvarili, no svjesni smo da moramo uložiti još napora kako bismo stvorili prijateljsko okružje u tehnološkoj branši za sve. Istraživanja na svjetskoj razini koja je proveo Booking.com pokazuju da 20% žena koje rade u tehnološkoj branši smatra da se njihovi doprinosi ne cijene dovoljno, što je jasna zapreka k ostvarivanju istinske ravnopravnosti. Moramo nastaviti osporavati postojeću kulturu, procese i načine razmišljanja ako želimo dalje poticati različitost u tehnološkoj branši te je učiniti privlačnijim mjestom gdje su svi uključeni i mogu napredovati", ističe Gillian Tans, predsjednica upravnog odbora Booking.com-a.

Pobjednice će biti proglašene na svečanosti dodjele nagrada u četvrtak, 26. ožujka 2020. u Londonu. Pobjednica svake od devet kategorija osvojit će nagradu od 5000 €, koju mogu odlučiti donirati dobrotvornoj udruzi ili humanitarnoj akciji po svom izboru. Nagradom Technology Playmaker of the Year 2020 bit će prepoznata jedna od pobjednica iz osam postojećih kategorija te će pobjednica osvojiti dodatnih 10.000 eura.

Glavna govornica na svečanosti dodjele nagrada bit će Rana el Kaliouby koja se specijalizirala na području umjetne emocionalne inteligencije. Rana el Kaliouby je suosnivačica i izvršna direktorica tvrtke Affectiva, koja je proizašla iz MIT-ova Media Laba i koja postavlja standarde za cijelu kategoriju sličnih tvrtki, te autorica nadolazeće knjige, Girl Decoded. Sudionici će također moći poslušati govor predsjednice upravnog odbora Booking.com-a, Gillian Tans, i dobitnice nagrade Technology Playmaker of the Year 2019, Linde Liukas, osnivačice Rails Girls, globalne inicijative čiji je cilj podučiti djevojčice programiranju.

Pobjednice će izabrati povjerenstvo od 14 članova koje se sastoji od direktora i osnivača tehnoloških tvrtki, poduzetnika na području tehnologije te vodećih zagovornika različitosti i inkluzije. U povjerenstvu su Sheree Atcheson, voditeljica odjela za različitost i inkluziju banke Monzo, Kimberly Bryant, osnivačica i izvršna direktorica tvrtke Black Girls CODE, Ruth Chandler, izvršna direktorica za ljudske resurse tvrtke Skyscanner, Julien Codorniou, potpredsjednik Facebookove platforme Workplace i Gillian Tans.

Osim kategorija nagrada kojima se slave postignuća žena u različitim sferama tehnološke branše, ove se godine kategorijom Champion of Change (Zagovornik promjene) odaje počast osobi (bilo kome, ne isključivo ženi) koja radi na rješenju problema premale zastupljenosti žena u branši ili koja promiče veću različitost u tehnološkoj i IT branši.

Još iz kategorije

Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

24.02.2020. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump javio je veleposlaniku u Njemačkoj Richardu Grenellu da prenese svakoj naciji kako suradnja s proizvođačima u koje Sjedinjene Američke Države nemaju povjerenja dovodi u pitanje dijeljenje informacija na najvišim razinama.

Inflacija u siječnju dva posto

Inflacija u siječnju dva posto

23.02.2020. komentiraj

U siječnju je ostvaren godišnji rast potrošačkih cijena od 2,0 posto, viši nego u prethodnome mjesecu (1,4 posto) te ujedno i najviši od kolovoza 2018. godine. Pritom su od pet osnovnih grupa proizvoda (prerađeni prehrambeni proizvodi, neprerađeni prehrambeni proizvodi, energija, usluge te industrijski proizvodi bez hrane i energije) porasle cijene sviju osim cijena industrijskih proizvoda bez hrane i energije.

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

23.02.2020. komentiraj

U austrijskoj je prijestolnici od 2005. godine do danas iskorišteno 15,5 milijuna čaša za višekratnu upotrebu. Kad bi se sve te čaše posložile jedna u drugu, prekrile bi udaljenost od 77,5 kilometara. Njihovom je upotrebom dosad ušteđeno ukupno 134 tone otpada i 1.210 tona ugljičnog dioksida, što odgovara zapremini od 45 kamiona za odvoz otpada i 203 balona na vrući zrak. Pod geslom „I'll be back!“ svaka se čaša može upotrijebiti i do 150 puta!