BMW na CES-u prikazuje pametna laser i OLED svjetla

BMW na CES-u prikazuje pametna laser i OLED svjetla

Prošle godine Audi je pokazao svoj sustav laserske rasvjete, a ove godine BMW nam je predstavio dva nova sustava rasvjete - pametna laser svjetla i stražnja svjetla bazirana na OLED tehnologiji.

Iako se čini kako je laserska tehnologija opasna kod farova, treba naglasiti kako je ona puno učinkovitija nego LED svjetla, a i sigurnost je na najvišem mogućem nivou. Naime, lasersko svjetlo se filtrira kako bi ga mogli sigurno gledati, a tehničke karakteristike otkrivaju kako lasersko svjetlo ima oko 170 lumena po vatu.

LED prednja svjetla imaju pak 100 lumena po vatu. Valja istaknuti kako Department of Transportation još nije odobrio ovu tehnologiju na automobilima, no čini se kako će BMW prvi razbiti led. Što se tiče stražnjih svjetala, BMW koristi OLED tehnologiju za koju tvrdi kako ima glatko osvjetljenje preko cijelog zaslona.

BMW želi iskoristiti CES kako bi pokazao svoja najnovija dostignuća u svijetu tehnologije, a prema onome što možemo vidjeti, pokazuje se veliki interes za lasersku tehnologiju. Naravno, najviše se postavljaju pitanja o sigurnosti takve tehnologije i njezine masovne primjene.