Blagi rast deficita u robnoj razmjeni EU s ostatkom svijeta

Blagi rast deficita u robnoj razmjeni EU s ostatkom svijeta

Foto: DepositPhotos

Prema svježe objavljenim podacima Eurostata, u prvih je jedanaest mjeseci prošle godine ukupna vrijednost robnog izvoza EU na godišnjoj razini povećana za 3,5%, a uvoza za 3,6%, tako da je deficit robne razmjene povećan s 22,6 milijardi eura u 2018. na 25,8 milijardi eura. Osim toga, u skladu s usporavanjem globalnog rasta i rasta EU u prošloj godini i rastućim trgovinskim protekcionizmom, ostvarene su stope rasta izvoza i uvoza EU bile niže nego u prethodnoj godini, kada su u istom razdoblju iznosile 4,9% i 6,8%.

Međutim, bitno je naglasiti da se radi o nominalnim stopama rasta te da su važne odrednice kretanja vrijednosti robne razmjene EU, tečaj eura prema dolaru i globalne cijene energije i energenata, imale potpuno suprotan utjecaj u 2018. i prošloj godini. Točnije, euro je prema dolaru u 2018. godini ojačao za 4,5%, zbog čega je nominalna vrijednost približno trećine izvoza i približno 55% uvoza koju EU ostvaruje u dolarima, a iskazuje se u eurima smanjena približno za taj iznos. S druge strane, u prošloj je godini prosječna vrijednost eura prema dolaru pala za 5,2%, što je dovelo do nominalnog povećanja robne razmjene ostvarene u dolarima, a iskazane u eurima. Pojednostavljeno, kretanje tečaja eura je u 2018. godini smanjivalo dinamiku rasta robne razmjene EU u eurima, a u prošloj ju je godini povećavalo.

Istodobno je 2018. godina obilježena znatnim rastom cijena energenata, pri čemu je prosječna cijena sirove nafte povećana oko 30%, dok su u prošloj godini cijene energenata pale. Primjerice, prosječna je cijena sirove nafte za prvih jedanaest mjeseci bila oko 12% manja, a smanjene su i cijene plina, električne energije te naftnih derivata. S obzirom na to da uvoz sirove nafte, plina, električne energije i naftnih derivata čini oko 10% ukupnog uvoza EU te oko 4,5% izvoza, te su promjene cijena imale znatan utjecaj na kretanje vrijednosti robne razmjene EU, posebno kada se govori o uvozu.

U 2018. godini osjetno su povećale dinamiku rasta izvoza i uvoza, a u prošloj su je godini smanjivale. Zbog navedenog se može govoriti samo o nominalnom usporavanju rasta robne razmjene u prošloj godini, a nešto će bolji uvid o realnim kretanjima dati objava potrošne strukture BDP-a u kojoj se podaci o izvozu i uvozu izražavaju u stalnim cijenama.

Za Hrvatsku je ipak bitnije da je i prema najnovijim podacima ostala među članicama EU koje su u prošloj godini bilježile nešto veće stope rasta ukupnog izvoza u odnosu na druge članice, točnije, samo je njih osam u prvih jedanaest mjeseci prošle godine ostvarilo isti ili dinamičniji rast izvoza na godišnjoj razini.

Kod Hrvatske je ipak zabilježen i znatniji rast vrijednosti uvoza, tako da se našla u grupi deset članica EU koje su u prošloj godini zabilježile negativan trend u kretanju salda robne razmjene, bilo da se radilo o povećanju deficita ili smanjenju suficita. Pritom je najveći utjecaj na ukupna kretanja na razini EU, odnosno zabilježeni rast deficita EU, imalo znatno povećanje Extra EU robnog deficita Ujedinjenog Kraljevstva.

Još iz kategorije

Booking.com pokreće novu pilot-aplikaciju CityBook u Amsterdamu, Londonu i Parizu

Booking.com pokreće novu pilot-aplikaciju CityBook u Amsterdamu, Londonu i Parizu

20.01.2020. komentiraj

Nova aplikacija pod imenom CityBook koja treba postati univerzalni digitalni vodič za gradove dolazi iz Booking.com-a.  Radi se o responzivnom digitalnom vodiču za gradove koji na jednom mjestu savršeno kombinira inspiraciju, planiranje, navigaciju i doživljaje. Prvi pilot-projekti pokrenuti su danas za Pariz, London i Amsterdam.

Većina građana podržava zabranu rada trgovina nedjeljom

Većina građana podržava zabranu rada trgovina nedjeljom

18.01.2020. komentiraj

Da je odluka kojim slučajem u njihovim rukama, velika većina građana Hrvatske, njih 84%, ukinula bi ili ograničila rad trgovina nedjeljom, otkriva anketa koju je proveo portal MojPosao i u kojoj je sudjelovalo više od tri tisuće ispitanika.

INFOGRAFIKA: Muškarci i dalje stoje iza većine odobrenih patenata, no sve je više i žena

INFOGRAFIKA: Muškarci i dalje stoje iza većine odobrenih patenata, no sve je više i žena

18.01.2020. komentiraj

Tehnologija napreduje iz dana u dan, a nešto sporije prate je društvene promjene, što se može vidjeti iz podatka da iza većine odobrenih patenata diljem svijeta i dalje svoje muškarci. Dakle, žene još uvijek nisu dovoljno prisutne u tehnološkom svijetu, odnosno, ne stoje u dovoljnoj mjeri iza izuma.