BlackBerry se prodaje za 4,7 milijardi dolara

BlackBerry se prodaje za 4,7 milijardi dolara

Nekad iznimno uspješan proizvođač pametnih telefona koji se proslavio uređajima za poslovnu upotrebu BlackBerry koji se nalazi u velikim problemima i otpušta ljude bit će prodan za 4,7 milijardi dolara Fairfax Financialu koji trenutno drži 10 posto dionica i kupit će sav preostali udjel za 9 dolara po dionici. Time se kao i Dell BlackBerry povlači s burze.

Ozbiljnost ovih informacija potvrdio jd direktor Fairfax Financiala Prem Watsa koji je kazao kako će ovo otvoriti novi prostor za kompaniju, njezine dioničare, korisnike i telekom operatere.

Pritom treba istaknuti kako je kompanija objavila kako će otpustiti oko 40 posto radne snage, odnosno oko 4500 zaposlenika u procesu restrukturiranja, te je postalo jasno da usprkos očekivanja, a pogotovo nakon izlaska novog iPhona 5S kompanija neće uspjeti povratiti barem dio svoga tržišnog udjela.

Analize pokazuju kako je kompanija samo u pet godina izgubila čak 75 milijardi dolara svoje vrijednosti, jer za 90 posto udjela sada odlazi samo 4,7 milijardi, upozoravaju analitičari, te dodaju da takav rasplet događaja s obzirom na snagu Samsunga i Applea na tržištu pametnih telefona nimalo ne čudi.

Trenutno BlackBerry sa svojim operativnim sustavom drži svega 2,7 posto svjetskog tržišta, prema podacima IDC-a,  u usporedbi s velikom snagom Android koji je  preko 75  posto dok Apple drži 16,9 posto, a od BlackBerry je bolji čak i Windows Phone OS s 3,9 posto tržišnog udjela.