SMANJILO SE TRGOVANJE

Bitcoin u problemima, pao je za gotovo 700 milijardi dolara u mjesec dana

Bitcoin u problemima, pao je za gotovo 700 milijardi dolara u mjesec dana
Depositphotos

Bitcoin je kroz povijest najbolje rezultate bilježio tijekom travnja svake godine, ali prvi put se dogodilo suprotno - pad. I to ne bilo kakav pad, trgovanje tom kriptovalutom srozalo se za oko 700 milijardi američkih dolara!

Istina jest, 18. travnja bitcoin je vrijedio 30.400 dolara i to je najviše od lipnja prošle godine, no njegov mjesečni rast iznosio je svega tri posto. Primjerice, u ožujku je njegov rast iznosio 21 posto. Sve to dovelo je do situacije u kojoj se kroz travanj pa do 1. svibnja najviše trgovalo tetherom.

Ta je kriptovaluta generirala na tržištu 730,5 milijardi dolara, a drugoplasirani bitcoin 492,9 milijardi. Ethereum je treći s 230,1 milijardi dolara, a potom slijede USD Coin (97,5 mlrd. USD), binance USD (75,5 mlrd. USD), trueUSD (41,1 mlrd. USD), WETH (36,7 mlrd. USD), XRP (24,3 mlrd. USD), BNB (21,4 mlrd. USD) i pepe (16,8 mlrd. USD).

Dakle, samo 30 dana ranije bitcoin je bio na 1,19 bilijuna dolara, a tether na 1,18 bilijuna, što znači da tržište ponovno "vrluda". Postojao je dojam da veljača nije bila najidealnija, kad se bitcoin zaustavio na 686,2 milijarde dolara, ali očito na ovom nepredvidljivom tržištu uvijek može biti gore. I bolje...

Očito je ožujak bio idealan zbog silnih problema u financijskom sektoru, svjedočilo se bankrotu banaka, padu tradicionalnih valuta, jačanju inflacije... Sve to utjecalo je na rast kriptovaluta, kojima ljudi nekako više vjeruju u kriznim vremenima. Jer, imaju ulogu zlata, njihova vrijednost je stabilna u svakom trenutku, a praktički uvijek na njima se može zaraditi.

Zato, oni koji imaju novac za ulaganja, a ne žele previše riskirati, okreću se u izraženijoj mjeri kriptovalutama. Samo, očito se treba "naoružati" i sa što je više moguće strpljenja jer ovakvi padovi su podosta često. No, kad se zabilježi rast, sve se zaboravi.