Bitcoin skočio na 9300 dolara - zašto?

Bitcoin skočio na 9300 dolara - zašto?
DepositPhotos

Bitcoin je stigao do gotovo deset tisuća američkih dolara vrijednosti sa 16. lipnjem i time oduševio sve one koji vjeruju u njega, no ujedno i dodatno ostavio u zraku pitanje “Kako je to moguće?“

Naime, ovaj rast iznosi 32 posto na mjesečnoj i 151 posto na godišnjoj razini u odnosu na američki dolar pa je više nego jasno da se ne može predviđati kad će rasti, padati... kako će se ponašati u globalu. Jer, prognoze na kraju 2017. godine išle su toliko daleko da se za 2018. navodila vrijednost od 50 i više tisuća dolara, da bi se dogodio raspad sistema.

Zbog tog "raspada sistema" se navodilo da ove godine vrijednost bitcoina neće premašiti pet tisuća dolara, a i da će biti sreća ukoliko dosegne toliko. A sad sam u jednom danu "skače" za sedam posto i eto ga na pragu vrijednosti od deset tisuća dolara s obzirom da u trenutku pisanja ovog teksta vrijedi 9387 dolara.

Financijski stručnjaci imaju neka objašnjenja barem za ovu kratkoročnu situaciju, kad već nemaju za bitcoin i kriptovalute u globalu. Dakle, tzv. "stvarnih 10" (eng., real 10) se posljednjih tjedan dana kreće na oko 1,1 milijardi dolara u vrijednosti bitcoina, dok je početkom lipnja bio na 600 milijuna dolara, što daje neke naznake o samom skoku te kriptovalute.

Pod pojmom "stvarnih 10" zapravo je deset mjenjačnica na svijetu koje dnevno pouzdano posluju u obujmu od milijun ili više dolara. Samo je BitMEX izuzetak. I s obzirom na takvo trgovanje, kratkoročno je porasla vrijednost bitcoina. A mogla bi nastaviti rasti s obzirom da svjedočimo pozitivnom trendu.

Ali, postoje i malo dublji razlozi posljednjih mjeseci, odnosno, šira slika. Naime, probudio se interes za CME bitcoin "futures" tržište, zaoštrila se geopolitička kriza kao rezutat trgovinskog rata, općenito se poboljšao stav prema kriptovalutama, Facebook i službeno ulazi na tržište kriptovaluta, a tu su i važni fundamentalni razlozi kao "halving" koji stiže dogodine.