Bitcoin skočio iznad 6000 dolara

Bitcoin skočio iznad 6000 dolara
DepositPhotos

Vrijednost bitcoina je nakon više od godinu dana iznimno loše situacije napokon napravio konkretniji iskorak i trenutno vrijedi 6076 američkih dolara, što je u odnosu na svega 3100 iz prosinca prošle godine više nego poticajno za sve one koji se nalaze na tržištu te najmoćnije kriptovalute. Možda je ovo znak boljih dana, kao onih kojima smo svjedočili prije 18 mjeseci.

Naime, još u prosincu 2017. godine je cijena bitcoina iznosila 19483 američka dolara pa se prema tome jasno vidi da je koliki se pad dogodio nakon tog, kako bi se reklo, pucanja balona. Ali, pad je bio očekivan, ono što nije bilo očekivano jest da bi mogao uslijediti tako dugotrajan oporavak, koji još uvijek traje.

To je išlo na ruku svih onih kritičara, koji su jedva dočekali novo posrtanje bitcoina. Primjerice, prije nešto više od godinu dana Barclays je dao prilično kontroverzne prognoze u svom godišnjem izvješću, koje je odisalo negativnim stavom prema najmoćnijoj kriptovaluti. Ono se temelji na usporedbama kretanja cijena kriptovaluta i na modelu širenja epidemija koje su pogađale čovječanstvo, što se može učiniti bizarnim, ali Barclays se odlučio za takvu metodu.

Zaključak koji je donesen jest da bitcoin ima identične odlike kao i virus gripe. Dakle, širi se do jedne razine i kad ga svi postanu svjesni, zaustavlja se i slijedi neminovni pad. Upravo to se i događa, postaje nekako jasnije da su vrijednosti iz prošle godine ipak bile nerealne i prenapuhane pa sad dolazi do racionalizacije te automatski niže vrijednosti od one koja je osvojila svijet krajem 2017. godine.

Ali, bilo je i onih nerealno pozitivnih prognoza. Primjerice, mnogi su stručnjaci navodili da će bitcoin već do kraja 2018. godine premašiti 25 tisuća dolara vrijednosti, oni još optimističniji govorili su o 250 tisuća dolara vrijednosti unutar nekoliko sljedećih godina, a nekako je općenito razmišljanje bilo da bitcoin ne može biti zaustavljen te da će na njegovim krilima profitirati i ostale kriptovalute. Čini se, optimisti i zagovornici bitcoina nisu još uvijek u pravu.