Bitcoin oštro skočio na 7420 dolara

Bitcoin oštro skočio na 7420 dolara
DepositPhotos

Bitcoin se nakon turbulentnog lipnja polako vraća u ravnotežu i bilježi blagi rast. Trenutno mu se vrijednost nalazi na 7420 američkih dolara, što je ipak bolje no 6454 dolara iz 20. lipnja. Bila je to najniža vrijednost bitcoina unazad sedam mjeseci. Svi oni koji posjeduju ovu kriptovalutu pažljivo osluškuju vijesti posljednjih dana i nadaju se pozitivnom zaokretu.

Kako i ne bi, u prosincu prošle godine je cijena bitcoina iznosila 19483 američka dolara pa se prema tome jasno vidi da je aktualna vrijednost čak triput niža nego prije samo šest mjeseci. Ali, pad je bio očekivan, ono što nije bilo očekivano jest da bi mogao uslijediti brz oporavak, a potom još strmoglaviji pad.

To ide na ruku svih onih kritičara, koji su jedva dočekali novo posrtanje bitcoina. Primjerice, prije samo nekoliko tjedana Barclays je dao prilično kontroverzne prognoze u svom godišnjem izvješću, koje je odisalo negativnim stavom prema najmoćnijoj kriptovaluti. Ono se temelji na usporedbama kretanja cijena kriptovaluta i na modelu širenja epidemija koje su pogađale čovječanstvo, što se može učiniti bizarnim, ali Barclays se odlučio za takvu metodu.

Tim analitičara vodio je Joseph Abate, a zaključak koji donosi jest da bitcoin ima identične odlike kao i virus gripe. Dakle, širi se do jedne razine i kad ga svi postanu svjesni, zaustavlja se i slijedi neminovni pad. Upravo to se i događa, postaje nekako jasnije da su vrijednosti iz prošle godine ipak bile nerealne i prenapuhane pa sad dolazi do racionalizacije te automatski niže vrijednosti od one koja je osvojila svijet krajem 2017. godine.

Narednih nekoliko tjedana pokazat će ide li bitcoin dolje ili se može oporaviti. Ako ništa, u ovoj situaciji paničari će se početi rješavati svojih bitcoina pa će strpljiviji ulagači uvelike profitirati iz situacije koja ne mora biti teška još predugo.

Pregled najvrednijih pet kriptovaluta na svijetu:

1. Bitcoin - 7420 USD

2. Bitcoin Cash - 869 USD

3. Ethereum - 499 USD

4. EOS - 8,89 USD

5. Ripple - 0,51 USD