Bitcoin je žilav i potpuno nepredvidjiv

Bitcoin je žilav i potpuno nepredvidjiv
DepositPhotos

Bitcoin se polako približava vrijednosti od deset tisuća američkih dolara, nedostaje mu svega 1300 dolara i to je pravo čudo s obzirom na situaciju otprije pola godine. Dakle, dokaz je to nepredvidivosti kriptovaluta, ali i njhove snage. Posebno se to odnosi na bitcoin, najjaču u tom svijetu, najrašireniju i očito najžilaviju.

Još tijekom prosinca prošle godine "vrtio" se oko 3500 dolara, nagađalo se da će pasti i na dvije tisuće, pa nastaviti svoj pad. Bilo je i onih optimističnijih koji su govorili da će se do kraja ove godine vrijednost vratiti na pet tisuća dolara, pa čak i onih koji su se činili nerealnima s pričom o 25 tisuća dolara do kraja 2019. Svi su bili i nisu bili u pravu.

Jer, nemoguće je predvidjeti što će se dogoditi, to je sad više nego jasno. U trenucima kad je Kina zapravo u potpunosti okrenula leđa bitcoinu, kad je nestala cijela pažnja i kad se činilo da prostora za odlazak prema naprijed nema, bitcoin je eksplodirao, ponovno. Pokazalo se da nisu u pravu oni koji su tvrdili da će pasti ispod tri tisuće dolara, pokazalo se da nisu u pravi u oni koji su govorili da neće ići iznad pet tisuća, a nisu još uvijek u pravu ni oni koji su govorili o 25 tisuća...

A ovi posljednji najbliže su istini jer pažnja se vratila, investicije su krenule čim je vrijednost porasla, pa bismo vrlo brzo mogli svjedočiti situaciji kojoj smo svjedočili u prosincu 2017., kad je bitcoin bio na rekordnih 19483 dolara. Isto tako, na greškama iz tog vremena može se mnogo naučiti jer kako je stigao taj rast, jednako brzo uslijedio je i pad.

Ono što svi sad možemo reći, osim da su kriptovalute potpuno nepredvidive, jest da bi uz zanimanje koje sad postoji mogla procvjetati razna tržišta, od onog vezanog za PC svijet, do raznih e-trgovina, do video igara, do onoga za opskrbu električnom energijom, do mjenjačnica... Bitcoin čini dobro na više razina i vrijeme je da ga se prigrli od strane tradicionalnih financijskih institucija, kojima je valjda sad već itekako jasno da kriptovalute neće nestati. Dapače, one će istisnuti s vremenom ono što smo imali stoljećima...