Bitcoin ima problem s potrošnjom energije za koji zasad nema riješenja

Bitcoin ima problem s potrošnjom energije za koji zasad nema riješenja
Pixabay

Bitcoin trenutno vrijedi oko 370.000 kuna ili oko 58.000 američkih dolara i zato ne čudi što je apsolutni hit među ulagačima. No, ono što je manje poznato jest potrošnja električne energije u trenucima dok se “barata“ njime, odnosno, utjecaj na klimu koji zbog toga stvara na globalnoj razini.

Prema znanstvenom dnevniku Nature Climate Change (hrv. klimatske promjene u prirodi), koji jednom mjesečno objavljuje Nature Publishing Group, rudarenje bitcoina samo po sebi može biti odgovorno za dva stupnja višu temperaturu na Zemlji. Sve to kroz otprilike 14 godina. Ili, točnije, to bi se trebalo manifestirati u tom obujmu za dvije godine. Pa kako je to moguće?

Dnevno se troši "struje" u vrijednosti 25,2 milijuna američkih dolara samo da bi se procesuirale bitcoin transakcije. Preračunato u kune, riječ je o njih gotovo 157 milijuna! Te podatke otkriva Trading Platforms i oni daju uvid u ono što se događa "iza svjetla pozornice".

Konačna brojka lako se izračunala. Naime, kroz 30 dana, do 17. siječnja ove godine, prosječno se na dnevnoj razini obavljalo 328.418 transakcija, a utrošak energije po jednoj bitcoin transakciji u prosjeku je bio 612 kWh, odnosno, 76,74 dolara. Ili, 477,18 kuna. Samim time, kad se to pomnoži s 30, dobije se konačna brojka.

Nije to jedina impozantna brojka koja se izračunala. Od listopada 2015. se potrošnja energije prilikom obavljanja bitcoin transakcija povećala između 7.717,85 posto i 10.201,1 posto, što djeluje nestvarno. No, kad se uzme u obzir da bitcoin funkcionira na principu "izvlačenja maksimuma iz računalnih sustava", jasno je da takvo opterećenje ima svoju cijenu "na drugim stranama".

Također, kad bi se uspoređivala ta potrošnja s potrošnjom cijelih zemalja, došli bismo do toga da bitcoin transakcije na godišnjoj razini potroše 1,72 posto električne energije od onoga koliko Kina, a najmnogoljudnija zemlja na svijetu troši uvjerljivo najviše električne energije. Riječ je o 6510 TWh dok bitcoin transakcije godišnje potroše 112 TWh.

Ako se situacija ne promijeni i poboljša, bitcoin bi mogao značiti bogatstvo za one koji barataju njime, ali i katastrofu za Zemlju. Kao i sve nas koji živimo na njoj...