Bitcoin bankomati niču kao gljive, samo u 2021. pojavilo ih se preko 10 tisuća novih

Bitcoin bankomati niču kao gljive, samo u 2021. pojavilo ih se preko 10 tisuća novih
DepositPhotos

Bitcoin je godinama planetarno popularan, kao i brojne kriptovalute, jer na njima se može zaraditi podosta novca te se koristi i kao sredstvo plaćanja u raznim dijelovima svijeta. Ali, ako netko želi fizički do novca, to može zahvaljujući sve većim bankomatima - za bitcoin.

Istraživanje je proveo CoinATMRadar te naveo da u ovom trenutku diljem svijeta postoji gotovo 30.000 Bitcoin bankomata, od kojih je njih čak 26.489 ili 93,5 posto u Sjevernoj Americi. Nadalje, kroz prva tvi kvartala ove godine, u svijetu je postavljeno 13.242 novih bankomata.

U drugim dijelovima svijeta situacija je takva da se u Europi nalazi njih 1268, u Južnoj Americi 290, Aziji 234, Oceaniji 28 i Africi 20. Što se Hrvatske tiče, postoji ih 11, a njihove lokacije možete pronaći OVDJE (https://coinatmradar.com/country/54/bitcoin-atm-croatia/). U Zagrebu ih je pritom najviše - šest.

Nisu mnogo napredniji ni naši susjedi, u Srbiji ih je pet bankomata, u Bosni i Hercegovini jedan više, ponešto odskače Slovenija s 23 bankomata, zatim Mađarska s njih 52 i Italija sa 70. Crna Gora nije na listi, odnosno, nema niti jedan Bitcoin bankomat.

U ovom trenutku, za jedan bitcoin može se dobiti 356.537,54 kune, odnosno 54.895 američkih dolara. Dakle, vrijednost najpopularnije kriptovalute ponovno postepeno raste, što se nije da će biti slučaj nakon pada krajem prvog kvartala. Ponajviše jer se u Aziji i dalje postavljaju razne restrikcije, prvenstveno u Kini.

Ipak, bitcoin je pokazao snagu te se izborio za svoju poziciju i sad je podosta jasno da nikamo ne ide još jedno duže vrijeme... A za to treba zahvaliti u najvećoj mjeri Sjevernoj Americi, odnosno, Sjedinjenim Američkim Državama gdje se ova kriptovaluta razvija iznimnom brzinom, čemu i svjedoči brojka od 25.412 bankomata.