Biometrija nije dovoljna zaštitam umjetna inteligencija moći će je lako zavarati

Biometrija nije dovoljna zaštitam umjetna inteligencija moći će je lako zavarati

Foto: Fotolia

Znanstvenici na američkim sveučilištima New York i Michigan ne vjeruju da je biometrija dovoljna zaštita, prvenstveno jer ju umjetna inteligencija hipotetski može zavarati. Takav zaključak se postigao iz razloga što sustavi za autorizaciju ne pridaju važnost tome je li, primjerice, otisak prsta pravi ili je replika.

A u takvom slučaju i uz silan napredak umjetne inteligencije, moguće je replicirati do savršenstva otiske prsta pa probiti sustave za autorizaciju bazirane na njima. Naravno, ne može laik izvesti prevaru, to mogu stručnjaci kao znanstvenici s ova dva američka sveučilišta. Jedan od njih, profesor na NYU Nasir Memon, otkrio je fatalnu grešku u nekim sustavima i opisao kako se može iskoristiti za proboj. Sve sa svrhom da se ona ispravi.

"Većina sustava ne bazira se na provjeri cijelog otiska prsta već samo njegovih manjih dijelova, što je ona lakše oponašati. Kako bismo jasno pokazali sve mane takvih sustava, kreirali smo novi algoritam strojnog učenja koji generira sintetičke otiske prstiju. Naravno, ti su otisci lažni i pomoću njih moguće je probiti sustav za autorizaciju", naveo je Memon.

Također, trenutno je sve ovo hipotetski jer testovi nisu provedeni na stvarnim uređajima pa se ne može znati kakav bi uspjeh saznanja imala. Ali, pitanje je vremena kad bi sve skupa došlo do razine na kojoj bi sintetički otisci prsta izvodili ovo što se hipotetski tvrdi da mogu. Naravno, ovo je dodatni poticaj industriji da ipak napravi potrebne pomake pa anulira u budućnosti ovako nešto.

S obzirom na napredak po pitanju senzora i umjetne inteligencije, vjerojatno će vrlo brzo stići ispravci mana u sustavu i autorizacija će biti daleko bolje izvedena no što je u ovom trenutku, a samim time će ove hipotetske situacije ostati upravo takve - hipotetske. Zato treba zahvaliti znanstvenicima na silnom trudu koji čine kako bi ukazali na sve probleme...

Još iz kategorije

Bliži se treće izdanje beogradske eSecurity konferencije

Bliži se treće izdanje beogradske eSecurity konferencije

25.03.2019. komentiraj

Treća eSecurity konferencija, koju organizira udruga eSigurnost, održat će se od 3. do 5. travnja u hotelu Holiday Inn u Beogradu. Svaki sudionik konferencije na njoj će moći prikupiti do 18 CPE bodova kojima se potvrđuje stručno usavršavanje.

Huawei radi na vlastitom OS-u za slučaj da ostane bez mogućnosti korištenja Androida i Windows

Huawei radi na vlastitom OS-u za slučaj da ostane bez mogućnosti korištenja Androida i Windows

25.03.2019. komentiraj

Kineski Huawei ima velike planove, a jedan od njih jest načiniti svoj mobilni operativni sustav pa da njegovi pametni telefoni i tableti prestanu ovisiti o Googleu i njegovu Androidu, na čemu se radi od 2012. godine. Dakle, stvar je ozbiljna i u konačnici bi ona bila nešto kao Samsungov Tizen, samo funkcionalnije, ili Appleov iOS.

Dobar vjesnik onog što dolazi

Dobar vjesnik onog što dolazi

23.03.2019. komentiraj

Investitori u nekretnine postaju sve oprezniji zbog zabrinutosti oko političke neizvjesnosti, trgovinskih ratova i sve sporijeg gospodarskog rasta na ključnim tržištima diljem svijeta, navodi se u globalnom izdanju Emerging Trends in Real Estate za 2019. godinu, godišnjem izvješću koje prati stavove ulagača u nekretnine, a koji zajednički objavljuju Urban Land Institute (ULI) i PwC. U izvješću se navodi kako se ulagači pokušavaju zaštititi od takvih kretanja, istodobno revidirajući tradicionalne poslovne i valuacijske modele, odgovarajući time na promjenjive zahtjeve potrošača.