Biometrija nije dovoljna zaštitam umjetna inteligencija moći će je lako zavarati

Biometrija nije dovoljna zaštitam umjetna inteligencija moći će je lako zavarati
Fotolia

Znanstvenici na američkim sveučilištima New York i Michigan ne vjeruju da je biometrija dovoljna zaštita, prvenstveno jer ju umjetna inteligencija hipotetski može zavarati. Takav zaključak se postigao iz razloga što sustavi za autorizaciju ne pridaju važnost tome je li, primjerice, otisak prsta pravi ili je replika.

A u takvom slučaju i uz silan napredak umjetne inteligencije, moguće je replicirati do savršenstva otiske prsta pa probiti sustave za autorizaciju bazirane na njima. Naravno, ne može laik izvesti prevaru, to mogu stručnjaci kao znanstvenici s ova dva američka sveučilišta. Jedan od njih, profesor na NYU Nasir Memon, otkrio je fatalnu grešku u nekim sustavima i opisao kako se može iskoristiti za proboj. Sve sa svrhom da se ona ispravi.

"Većina sustava ne bazira se na provjeri cijelog otiska prsta već samo njegovih manjih dijelova, što je ona lakše oponašati. Kako bismo jasno pokazali sve mane takvih sustava, kreirali smo novi algoritam strojnog učenja koji generira sintetičke otiske prstiju. Naravno, ti su otisci lažni i pomoću njih moguće je probiti sustav za autorizaciju, naveo je Memon.

Također, trenutno je sve ovo hipotetski jer testovi nisu provedeni na stvarnim uređajima pa se ne može znati kakav bi uspjeh saznanja imala. Ali, pitanje je vremena kad bi sve skupa došlo do razine na kojoj bi sintetički otisci prsta izvodili ovo što se hipotetski tvrdi da mogu. Naravno, ovo je dodatni poticaj industriji da ipak napravi potrebne pomake pa anulira u budućnosti ovako nešto.

S obzirom na napredak po pitanju senzora i umjetne inteligencije, vjerojatno će vrlo brzo stići ispravci mana u sustavu i autorizacija će biti daleko bolje izvedena no što je u ovom trenutku, a samim time će ove hipotetske situacije ostati upravo takve - hipotetske. Zato treba zahvaliti znanstvenicima na silnom trudu koji čine kako bi ukazali na sve probleme...