Binance je daleko najdominantnija svjetska mjenjačnica kriptovaluta

Binance je daleko najdominantnija svjetska mjenjačnica kriptovaluta
DepositPhotos

Tržište kriptovaluta ne stoji najbolje, ali najveća svjetska mjenjačnica Binance posluje i dalje jako dobro, što potvrđuje njenu otpornost na krize ovolikog intenziteta. Do toga se dolazi kvalitetom i povjerenjem korisnika. Samo, to je daleko od vrhunaca iz prijašnjih godina.

Naime, zaključno s 11. studenim, Binance je procesuirao čak 4,62 bilijuna američkih dolara u ovoj godini! Svakako, s obzirom da nedostaju podaci za dane do kraja 2022., lako je moguće da brojka bude oko pet bilijuna. Odnosno, 5000 milijardi dolara, da se lakše prikaže o kolikom se iznosu radi.

Primjerice, druga najveća mjenjačnica kriptovaluta je OKX je procesuirao oko šest puta manje ili "samo" 778 milijardi dolara. Coinbase 743 milijarde, FTX 599 milijardi, Huboi 404 milijarde, Upbit 395 milijardi, Kucoin 331 milijardu i Gate.io 316 milijardi.

Iako sve ovo djeluje uistinu pozamašno, nije ni blizu situacije iz 2021., kad je ukupno procesuirano oko 14 bilijuna dolara, što je u odnosu na 2020. bio rast od 689 posto. Od toga, čak 9,5 bilijuna procesuirao je Binance.

Već to pokazuje koliko je tržište uzurpirano, a dodatni problemi nastali su krahom mjenjačnica FTX, koja je svejedno uspjela procesuirati 599 milijardi dolara kroz 2022., zaključno s 11. studenim. Ali, nekad druga najmoćnija mjenjačnica pod istragom je američkih vlasti zbog sumnji u malverzacije raznih vrsta.

Binance je čak pokušao spasiti FTX kako bi imao poveću kontrolu nad njom, a usput i učvrstio dominaciju koju uživa. Ali, spomenute malverzacije i pokrenute istrage onemoguće su završetak tog posla. Istovremeno, Binance je, kao i druge mjenjačnice, osjetio određeni rast zbog zaokreta FTX-ovih korisnika drugim platformama...

Nadajmo se da će tržište kriptovaluta u idućoj godini malo prodisati i vratiti se nakon ponora u koji je upalo kroz 2022.