Bill Gates je predvidio videokonferencijske pozive prije 25 godina

Bill Gates je predvidio videokonferencijske pozive prije 25 godina
DepositPhotos

Bill Gates uspio je prije 25 godina predvidjeti videokonferencijske pozive, ali ne na uobičajen način već kao zamjenu za sastanke uživo. Iako se to još prije nešto više od šest mjeseci činilo nezamislivim, zbog pandemije koronavirusa se dogodilo.

Vjerojatno je aktualna kriza ubrzala situaciju koja bi se zbila prije ili kasnije, no zanimljivo da je Bill Gates to predvidio tako davno. Čak i vrlo precizno, a napisao je detaljnije svoju viziju u knjizi "The Road Ahead" iz 1995.

"Mali video uređaji priključeni na kamere uz osobna računala ili televizore omogućit će nam sastanke diljem "informacijske autoceste" s visokokvalitetnom slikom i zvukom, a sve to za nisku cijenu", napisao je Gates i naišao na čuđenje.

Normalno je gledati apstraktno na tehnologiju koja tek dolazi, a još je normalnije teško pronaći riječi kojima bi se opisala. Ali, Gates nije to loše izveo, bio je podosta precizan. A da se podsjeti na svoje riječi, pobrinuo se glavni urednik GeekWirea Todd Bishop tijekom intervjua. I to baš virtualnim putem, što daje dodatno na zanimljivosti situacije.

Nakon što su uz osmijehe razmijenili nekoliko rečenica o tim predviđanjima i aktualnoj situaciji, Bishop je Gatesa pitao što misli kako će pandemija koronavirusa utjecati na obavljanje posla u budućnosti.

"Kao prvo, nikad se više nećemo vratiti u situaciju prije virusa. Hoće li za dvije do tri godine prijevoznici biti u minusu od 50 posto? Moguće da hoće. Promijenit će se i prodajni segment jer nekad se sve obavljalo uživo zbog ostavljanja dojma ozbiljnosti no trenutno je razgovor na daljinu najpoželjnija mogućnost i ostat će navika u tom smjeru, što će povećati efikasnost", istaknuo je Gates te kazao kako smatra da se u ovoj godini zapravo postigao napredak za koji bi inače trebalo oko 12 godina.