Bill Gates: Ja sam pogriješio i zato je danas na mobitelima Android umjesto Windows Mobile

Bill Gates: Ja sam pogriješio i zato je danas na mobitelima Android umjesto Windows Mobile

Foto: DepositPhotos

Osnivač i dugogodišnji izvršni direktor Microsofta Bill Gates još uvijek se ne može pomiriti s činjenicom da njegova kompanija nije ostvarila proboj na mobilno tržište, iako je imala sve mogućnosti potrebne za to, osim dovoljno jasne vizije kako plasirati proizvod na tržište. No, krivnju ne traži u sebi već drugim okolnostima...

"Nema sumnje da su antitrustovske tužbe načinile Microsoftu štetu. Bez njih, bili bismo fokusiraniji na kreiranje mobilnog operativnog sustava i umjesto Androida, ljudi bi korisili Windows Mobile. Bili smo tako blizu... Ali, omele su nas te tužbe. Zeznuo sam zbog njih, bio sam previše ometen, rastrojen i nefokusiran na ono bitno", izjavio je Bill Gates na DealBook konferenciji, koju je organizirao New York Times.

Uistinu, Microsoft je imao veliku prednost pred Googleom, odnosno Androidom. Ali, prijelaz s Windows Mobile na Windows Phone bio je poprilično neuredan, loš, nedovoljno dobro izveden... Uz to, Microsoft je propustio plasirati Windows Mobile na Motorolu, što se pokazalo kao velika greška. Je li pritom riječ o ometenosti ili jednostavno lošim odlukama kojih je Microsoft donosio uistinu mnogo prilikom mobilne tranzicije, neka prosudi svatko sam.

"Kasnili smo tri mjeseca s plasmanom Windows Mobilea na Motorolu, ali do toga nije došlo i eto, pobjednik uzima sve. Ovako nitko nikad nije čuo za Windows Mobile, ali što je tu je. To je nekoliko stotina milijardi", uz osmijeh je rekao Gates, ali jasno je da ga ta velika greška itekako muči.

Kako i ne bi, mobilno okruženje je budućnost i Microsoft si je izbio mogućnost biti istinski dio nje. Jest, Microsoft softverski postoji na Android i iOS operativnim sustavima, ali samo je usluga, nema kompletni ekosustav na svojoj strani.

Ruku na srce, Microsoft nije bio kompanija spremna za mobilnu tranziciju jer 2005. nije kupio Android, učinio je to Google za samo 50 milijuna dolara. Na to se toliko puta osvrnuo kao veliku grešku Gates, prvenstveno jer je time izgubio oko 400 milijardi dolara. To je Googleu donijelo mogućnost potpuno istisnuti Windows Mobile i Windows Phone s tržišta te zavladati njime zajedno s Appleom. Jednostavno, Microsoft nije imao viziju drugačije budućnosti i morao je ispasti iz igre...

Još iz kategorije

KOMENTAR: Ukidamo snijeg

KOMENTAR: Ukidamo snijeg

13.12.2019. komentiraj

U našem glavnom gradu jučer je padao prvi ovogodišnji snijeg, a samo nekoliko dana ranije počeo je padati snijeg i na ICTbusiness.info. Zagreb se nije značajnije zabijelio, a nas ipak na portalu nije zameo snijeg.

Ulaganje u informacijsku sigurnost višestruko se isplati

Ulaganje u informacijsku sigurnost višestruko se isplati

13.12.2019. komentiraj

Pokušaji kibernetičkih napada događaju se svaki dan. Krajem 2016. godine tvrtke su bile žrtve napada ransomwarea svakih 40 sekundi, a FBI procjenjuje da se prošle godine ukupni iznos otkupnine približio iznosu od milijardu dolara.

MIT razvio sustav za autonomna vozila koji pomaže predvidjeti osobnost vozača u drugim vozilima

MIT razvio sustav za autonomna vozila koji pomaže predvidjeti osobnost vozača u drugim vozilima

13.12.2019. komentiraj

Stručnjaci na prestižnom Massachusetts Institute of Technology (MIT) razvili su sustav koji pomaže odrediti mogu li autonomna vozila biti programirana na način da predvide osobnost vozača u drugim vozilima, što uvelike pomaže pri sprečavanju potencijalnih prometnih nesreća.