Big Data tržište očekuje snažan rast

Big Data tržište očekuje snažan rast
Dražen Tomić

Otvarajući drugu po redu Big Data konferenciju direktor IDC Adriaticsa istaknuo je kako je u Hrvatskoj tržište Big Data usluga još uvijek u razvoju, no svjetsko tržište ima snažan rast. Kako ističe Žitnik prema predviđanjima IDC-a Big Data tržište u 2013. doseći 10 milijardi američkih dolara, odnosno predviđa udvostručenu te potrošnje, na oko 20 milijardi u 2016. godini.

„Stope rasta prodaje u segmentima Big Data rješenja storage sustava i s tim vezanim IT uslugama bit će daleko veće od 'tradicionalne' IT potrošnje“, istaknuo je Žitnik. Hrvatsko tržišter pratit će svjetske i europske trendove, ali ipak sporije nego što bi se to možda moglo očekivati, moglo se čuti na konferenciji.

Na konferenciji na kojoj se okupilo stotnjak sudionika od krajnjih korisnika, ponuđača usluga detaljno obrađene teme poput upravljanja korporativnim informacijama, pristupa objedinjenim informacijama, skladištenja i sigurnosti velikih količina podataka.

Forum je otvorio analitičar Mario Meir-Huber, iz IDC-evog ureda u Beču na temu definiranja Big Data pojma te prikaza uspješnih studija slučaja i pripadajućih statistika. prema njegovim riječima Big Data pomaže i u politici što je pokazao na primjeru američkih predsjedničkih izbra.

Direktor tvrtke Poslovna inteligencija Dražen Oreščanin, ujedno i predsjednik udruge CISEx - Udruga Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera govorio je o više istraživačkih, razvojnih i korisničkih projekata vezanih uz Big Data korištenje i analitiku u Hrvatskoj i Europi.

Predstavljena je i IBM-ova strategija kada je riječ o Big Data bazirana i na open source platformama, a iz tvrtke NEOS predstavljeni su ključni koncepti za implementaciju Data Warehousing (DW) i Business Intelligence (BI) sustava grupe povezanih poduzeća.

Kako je Big Data ključan i za telekomunikacijsku industriju vrlo zanimljivo predavanje održao je Ivo Završki iz tvrtke Inovativni trendovi i Megatrend poslovna riješenja koji je govorio o Big Data tehnologiju u razvoju modernih Over the Top (OTT) usluga. Direktor Koios Consultinga Stjepan Pavlek osvrnuo se na smanjivanje troškova projekata poslovne inteligencije u Big Data eri. Konferencija je zaključena okruglim stolom na temu stanja na domaćem IT, poglavito kada je riječ o predstojećim Big Data projektima.