„Big Data“ nova priča na tržištu ili samo još jedan „buzzword“

„Big Data“ nova priča na tržištu ili samo još jedan „buzzword“
Dražen Tomić

Informatičko tržište dobilo je novi buzzword „Big Data“ ili „Veliki podaci“, kako stvari stoje o tome će se u budućnosti mnogo govorit, a vezano je uz ogromnu količinu podataka koje se skupljaju u različitim tvrtkama kao posljedica poslovnih procesa. Osim „pospremanja“ tih podataka njih treba nekako i obraditi.

Analitička tvrtka IDC procjenjuje globalno „Big Data“ tržište na 6 milijardi američkih dolara u 2012 uz rast na 23,8 milijardi u 2016. To je trenutno svega 0,3 posto svjetske IT potrošnje, ali važna je prosječna godišnja stopa rasta od 31,7 posto u razdoblju 2012-2016, što je oko sedam puta brže od rasta ukupnog IT tržišta u istom periodu. Što se tiče domaćeg tržišta, Big Data bi u ovom trenutku moglo biti zanimljiva sektoru financija,  telekomu i  blue chip kompanijama. No uključivanjem nestrukturiranih podataka i razvitkom inteligentne ekonomije te će potrebe rasti i u drugim tržišnim vertikalama.

Kako stvari sada stoje „big dana“ bit će usko povezana sa usvajanjem poslovanja u „oblaku“ odnosno već uvriježenog cloud computinga jer se može koristiti njegova fleksibilnost i virtualnost sa neograničenim računalnim resursima.

Big Data kao relativno nov pojam u informatičkoj terminologiji. Najjednostavnije rečeno, predstavlja kombinaciju alata za poslovnu inteligenciju (BI) i sustava za pohranu podataka, ističe Boris Žitnik, direktor IDC Adriaticsa, te dodaje kako je hrvatsko BI tržište zabilježilo je promet nešto veći od 8 milijuna dolara, odnosno stagnaciju u 2011. godini, dok je vrijednost domaćeg tržišta sustava za pohranu podataka dosegnula nešto više od 30 milijuna doalra, uz neznatan pad u odnosu na 2010. godinu.

„Big Data je prekretnica! To je tema broj jedan trenutno u IT svijetu. Više ne možete pročitati niti jednu IT brošuru, a da u njoj ne vidite termin Big Data. Lako je za uočiti zašto mnogi ne žele prihvatiti ovaj termin već ga smatraju samo kao ništa bolje od hype-a i marketinga“, objašnjava Tom Vavra, Research Director, Software, IDC CEMA. Prema njegovim riječima osnova i temelj za raspravu o Big Data je jednostavna i neosporna - „ nastaviti ćemo proizvodnju još veće količine podataka na još većim brzinama“.

Kako tvrdi Vavra postoji nekoliko mogućnosti kako svemu pristupiti, s jedne strane možemo sve ignorirati, sakriti, spremiti pod „samo zato što je ...“, ili možemo probati i početi koristiti.

„Big Data je naša nova stvarnost, koja je prouzrokovala promjene IT okoline, uređaja te svih generiranih podataka. Kao takva označava početak nove ere između IT usluga i krajnjih korisnika kako bi naznačili realnost“, zaključuje Vavra.