TEHNOLOGIJA U PRAKSI

Berlin rangiran kao pametni grad broj jedan u Europi 2023

Berlin rangiran kao pametni grad broj jedan u Europi 2023
Depositphotos

Nova studija Juniper Researcha odabrala je Berlin kao vodeći pametni grad u Europi 2023. Na top 5 listi iza Berlina su London, Barcelona, Rim i Madrid. Poredak 50 svjetskih gradova Juniper Researcha temelji se na procjeni mnogih različitih aspekata pametnog grada, uključujući prijevoz i infrastrukturu, energiju i rasvjetu, upravljanje gradom i tehnologiju te urbanu povezanost.

Analiza je identificirala Berlin kao vodeći grad zbog njegove usredotočenosti na poboljšanje svoje tranzitne infrastrukture, kao što je aplikacija MaaS (Mobility-as-a-Service) Jelbi, koja je objedinila javni i privatni prijevoz u jednoj aplikaciji. Berlin je također poduzeo proaktivne korake u zajedničkoj mikromobilnosti i proizvodnji obnovljive energije, demonstrirajući zajednički pristup razvoju pametnog grada.

“Europa, kao rodno mjesto MaaS-a, doživjela je značajan razvoj i primjenu koncepta u posljednjih nekoliko godina. Kao takav, tranzit u vodećim europskim pametnim gradovima središnji je dio budućih strategija za razvoj pametnih gradova – gradovi koji žele slijediti ovaj pristup moraju koristiti koordiniranu metodu tranzita; prihvaćanje prednosti MaaS-a u smanjenju zagušenja,” objasnio je koautor istraživanja Nick Maynard.

Studija pokazuje da pametni gradovi pokreću velike uštede emisija. Predviđa se da će emisije CO2e ušteđene implementacijom pametnih gradova u Europi doseći 247 MMT do 2028., sa 161 MMT u 2023. Ovo povećanje predstavlja rast od 53 posto, što pokazuje napredak koji se očekuje da će pametni gradovi ostvariti u sljedećih pet godina. Potencijal za smanjenje emisija ključni je pokretač za implementaciju pametnih gradova, s visokim ekološkim raspoloženjem u Europi. Međutim, s pritiscima na troškove koji prevladavaju u europskom energetskom sektoru, vlade se moraju usredotočiti na strategije koje omogućuju smanjenje troškova i primjenu obnovljive energije, kao što je veća upotreba umjetne inteligencije u sustavima pametnih mreža.