Bečki muzej Leopold ulazi u svijet digitalnih tokena NFT

Bečki muzej Leopold ulazi u svijet digitalnih tokena NFT

Foto: Leopold Museum, Wien

Bečki muzej Leopold najavio je ulazak u svijet NFT-a, odnosno digitalnog nezamjenjivog tokena. Riječ je o imovini u digitalnom obliku koja je kriptografski zaštićena i predstavlja nešto jedinstveno te se ne može zamijeniti drugim tokenom. Prva kolekcija NFT-a ovog bečkog muzeja obuhvaća 24 ekskluzivna djela jednog od glavnih predstavnika austrijskog ekspresionizma, Egona Schielea (1890. – 1918.). U kolekciju će biti uključeno i spektakularno otkriće jednog rada iz perioda njegovog ranog stvaralaštva. Impresionističko djelo „Leopold Czihaczek za klavirom” (1907.), koje prikazuje Schieleova ujaka, smatralo se nestalim više od 100 godina, a pronađeno je u privatnoj bečkoj zbirci kada je njezin vlasnik zatražio savjet o restauraciji.

Digitalni tokeni bit će podijeljeni u tri kategorije. Tri djela iz kategorije iznimno rijetkih primjeraka s po samo dva izdanja nudit će se po početnoj cijeni od 100.000 eura, dok će deset slika iz kategorije vrlo rijetkih primjeraka po deset izdanja biti dostupne po početnoj cijeni od 15.000 eura. Jedanaest rijetkih primjeraka (100 izdanja) prodavat će se na dražbi po cijeni od 499 eura. Po jedan primjerak svakog djela ostat će u vlasništvu muzeja u obliku NFT-a. Među slikama će se naći neki od Schieleovih najpoznatijih radova kao što su „Autoportret s kineskim fenjerom” (1912.) i „Portret Wally Neuzil” (1912.). Zahvaljujući suradnji s platformom LaCollection i Austrijskom poštom bečki će muzej izabrana djela pustiti u prodaju u obliku tokena od 16. do 26. svibnja. Prihod od prodaje muzej će uložiti u restauraciju, konzervaciju i otkup umjetničkih djela, između ostaloga i u restauraciju pronađene slike.

„Pandemija je ubrzala procese digitalizacije u umjetnosti, a NFT-ovi su postali sastavnim dijelom brojnih etabliranih klasičnih umjetničkih zbirki. Vidljiv je razvoj koji kolekciju umjetnina čini pristupačnijom široj i vrlo otvorenoj publici koja prepoznaje ogroman potencijal nezamjenjivih tokena u umjetnosti. NFT-ovi Schieleovih umjetničkih djela omogućuju nam da trajno očuvamo muzejsko blago u digitalnom svijetu kao i da stupimo u kontakt s ljudima koji dosad još nisu posjetili muzej u Beču”, kazao je Hans-Peter Wipplinger, ravnatelj muzeja Leopold.

Fundus muzeja Leopold obuhvaća više od 6.000 radova te predstavlja jednu od najvažnijih svjetskih kolekcija austrijskih umjetnika druge polovice 19. stoljeća i moderne.

Još iz kategorije

Aircash u New Yorku kao vodeća hrvatska FinTech inovacija

Aircash u New Yorku kao vodeća hrvatska FinTech inovacija

27.06.2022.

Udruga hrvatsko-američkih profesionalaca (ACAP) nedavno je u New Yorku organizirala hrvatsku konferenciju 'Croatian Tech Superstars Competing on a Global Market'.  Uspješne tehnološke tvrtke na konferenciji su predstavili su brojni hrvatski poduzetnici i vlasnici uspješnih startup kompanija, među njima i Hrvoje Ćosić, CEO tvrtke Aircash.

Interes za Algebru 40 posto veći nego lani, 160 studenata želi i britansku diplomu

Interes za Algebru 40 posto veći nego lani, 160 studenata želi i britansku diplomu

27.06.2022.

Algebra nastavlja podizati standarde u području visokog obrazovanja što je, prema podacima objavljenim na portalu Postani student, rezultiralo rastom prijava za studijske programe ukupno za čak 40 posto u odnosu na lani, odnosno za 27 posto kad je riječ o prva tri izbora. Prema aktualnom broju prijava, Algebra najveći rast interesa bilježi za studij dizajna, za koji se prijavilo čak dvostruko više maturanata nego lani. Interes za studij digitalnog marketinga porastao je za 40 posto, dok studij računarstva bilježi 35 posto više prijava.

Poticaji za električna vozila podijeljeni u samo 50 minuta

Poticaji za električna vozila podijeljeni u samo 50 minuta

27.06.2022.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost jutros je u 8 sati otvorio natječaj za subvencioniranje kupovine energetski učinkovitih vozila. Tako se pri kupovini vozila s potpuno električnim pogonom ili pogonom na vodik moglo ostvariti do 70 tisuća kuna subvencije, a za L1-L7 vozila (električni skuteri, mopedi, motocikli i sl.) se moglo dobiti do 20 tisuća kuna.